לצערי, חלק לא קטן מהמטופלים שלי הם לאחר שבר בירך. במאמר הבא אכתוב מה חשוב לדעת לפני כן ואיך להתכונן לא רק אצלכם אלא גם בני הבית והבית עצמו. הכוונה היא לא לשיקום לאחר שבר בירך עצמו אלא מה עליכם או יותר נכון על בני משפחתכם לעשות לפני שאתם משתחררים מבית החולים.

  • סבלנות- צריך לזכור ששיקום לאחר שבר בירך יכול להימשך עד כשלושה חודשים לאחר השבר. לכן, סבלנות היא מצרך הכרחי שאתם צריכים. חשוב להבין שזמן השיקום תלוי בהמון גורמים. החל ממיקומו של השבר ועד לגיל של מי ששבר, מבנה וחוזק העצמות.
  • אופטימיות- נכון, לא בטוח שהייתם מצפים ממני לרשום משהו כל כך "באוויר" אבל מנסיוני, האופטימיים מבין המטופלים שלי, משתקמים הכי מהר והכי טוב. חשוב לזכור ששבר בירך הוא לא משהו צפוי אבל הוא קיים. מרבית המטופלים יחזרו לשיקום מלא ולתפקוד שהיו לפני כן. לכן, שמירה על אופטימיות, אורח רוח ורצון להשתקם מהר ובצורה טובה, חייבים להיות חלק מכם ומגישתכם למצב.
  • התאמת ציוד לקראת היציאה מבית החולים. כשאני מדבר על התאמה של ציוד, אני לא מדבר רק על כסא גלגלים או קביים. אני מתכוון גם להוצאה של ציוד שיכול להפריע ולסכן אתכם כמו שטיחים, צעצועים, שולחנות נמוכים וכו'. בנוסף, התאמה של כסא רחצה, מעקים בשירותים ואף הגבהה לאסלה חייבים להיות בבית לפני שאתם מגיעים אליו. חשוב לבכיר את האתר של יד שרה. שם תוכלו לשכור ציוד ותוכלו לקבל יעוץ מתאים.
  • הכנה של בני המשפחה- לצערנו מכיוון שמדובר על שבר שהוא לא דבר מתוכנן או רצוי, בני המשפחה צריכים להיות רתומים לעזרה. חשוב להבין שאדם שעד לפני כמה ימים תפקד בצורה מלאה וכיום נזקק לעזרה, יהיה אדם מעט שונה (לפחות בימים הראשונים לאחר השבר) מבחינה של אורך רוח וסבלנות. ולכן, הבנה של המצב, ידיעה שיהיה צורך בתמיכה פיזית אבל לא פחות חשוב, תמיכה נפשית ומוראלית, היא חיונית לשיקום מוצלח.
  • למדו כיצד לבצע מעברים של מיטה לעמידה, של מעברי שכיבה, של מעבר לשירותים וכמובן הליכה עם קביים או הליכון. תוכלו לקרוא וללמוד כאן על איך ללכת עם קביים.
  • ידעו את המערכת הבריאותית של קופת החולים על מצבכם. חשוב לדעת שמגיע לכם המון שירותים (כמובן בהתאם למצבכם) שתוכלו לקבל בבית כמו פיזיותרפיה בבית, עובדת סוציאלית ואף רופא. לכן, כדאי שאתם או מישהו מבני המשפחה יברר את הנושא עוד לפני שאתם עוזבים את בית החולים וזאת להגיע מוכנים לביתכם.
  • קחו את כל המסמכים הרפואיים שלכם. כולל צילומי הדמייה וכל הבדיקות שנעשו. מסמכים אלו חשובים מאוד להמשך השיקום. מכתב השחרור מבחינת פיזיותרפיה חייב לכלול מצבכם בשחרור מבית החולים שכוללת מעברים, יכולת הליכה, מצב כללי והאם מותר או אסור לדרוך על הרגל.

אין ספק שפציעה של שבר בירך היא משהו בלתי צפוי שמשפיע בצורה רבה על החיים. לכן, ככל שתהיו מוכנים יותר לשיקום ולהתנהלות לאחר שאתם יוצאים מבית החולים, כך יוקל עליכם ועל בני המשפחה שלצדכם.

בהצלחה!

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

2 תגובות

  1. מיכל. דרור הגב

    אני כחודש לאחר שבר בירך. עצמאית עם הליכון אךיש לי נפיחות בקרסול ובכף הרגל שלא ממש משתפרת. האם יתכן שזו פגעה נוספת מלבד בירך שנגרמה מהנפילה?
    במתיחת האצבעות פוינט יש תחושת מתח מסביב לשורש כף הרגל ונפיחות ניכרת בצד החיצוני של הקרסול שלא מאפשרת תנועה חופשית. יחד עם זה אני מסוגלת לדרוך. לכן אולי זה נקע או קריעת רצועה. אשמ ח לחוות דעתך וליעוץ מה לעדות.
    תודה

    • ליאור בן אלטא הגב

      היי מיכל, האם ראית רופא? האם בדקת זרימת דם לאזור הקרסול? (בדיקת דופלר).
      ליאור.

השארת תגובה