מה היא למעשה החלפת מפרק הברך:
מפרק הברך מורכב למעשה משלוש עצמות: האחת עצם הירך, השנייה, עצם השוק, והשלישית היא עצם הפיקה. כאשר המפרק מורכב מרקמות שונות כמו הסחוס התוך מפרקי, המניסקוסים והרצועות. אצל אדם ללא כאבי ובעיות ברכיים, הרקמות והמפרק נעים בצורה חלקה. כאשר ישנו נזק לאחת מהרקמות ישנו כאב.
כיום ישנם אפשרויות טיפול לשחיקת סחוס ודלקת של מפרק הברך. אחת מהאפשרויות הטיפוליות היא החלפת מפרק הברך.
מתי מחליטים על החלפת מפרק הברך?
שחיקת סחוס מאובחנת הן על ידי צילומי הדמיה והן ע"י אבחנה קלינית של הרופא המטפל. למעשה, ההחלטה על החלפת המפרק היא החלטה של הרופא המנתח המטפל ובשיתוף עם המועמד לניתוח. חשוב לדעת שמדובר על ניתוח אורטופדי יחסית מורכב (למרות שבשנים האחרונות חלה התקדמות גדולה בניתוחיםן מסוג זה) ומדובר על שיקום שהוא ארוך ולעיתים אף מייגע. לכן חשוב לקחת בחשבון את היתרונות של הניתוח לעומת החסרונות או הסיכונים שכרוכים בניתוח מסוג זה.
מתי ניתוח להחלפת מפרק הברך יכול לעזור?
- כאבי ברכיים מגבילים את הפעילות שלך. הכאב מגביל אותך בעת הליכה, עמידה ממושכת ושאר הפעילויות היום יומיות.
- קושי בתנועה והגבלה בתנועות הברך.
- ניסית קודם טיפול שמרני שכלל פיזיותרפיה, הורדה במשקל, מקל הליכה אך הכאב עדיין ישנו.
- ישנם שינויים מבנים בברך.
- ניתוח להחלפת מפרק הברך נערך בד"כ בגילאים גדולים מ 55 וזאת משום שאצל אנשים צעירים יותר השחיקה של השתל תהיה מוקדמת ויהיה מקום להחלפה חוזרת של המפרק. הנטייה היום היא להמנע מהחלפה של השתל וזאת בשל הסיכונים שכרוכים בהחלפה שכזאת.
- התייעצת עם כמה רופאים. הסיבה לכך שמדובר על ניתוח מורכב יחסית ועליך לקבל את מירב הדיעות לגבי מהות הניתוח, סיכויי החלמה, זמן החלמה לאחר הניתוח וכו'.
ניתוח להחלפת מפרק הברך נערך כשהאדם שעומד לעבור את הניתוח והוא בריא. יתר לחץ דם, סכרת וזיהומים יהוו בעיה לניתוח. משקל גבוה הוא לא איסור להחלפת מפרק הברך אך צריך לדעת שייתכן וזמן השיקום יהיה ארוך יותר אצל אנשים שמנים.ניתוח להחלפת מפרק הברך נערך כשהאדם שעומד לעבור את הניתוח והוא בריא. יתר לחץ דם, סכרת וזיהומים יהוו בעיה לניתוח. משקל גבוה הוא לא איסור להחלפת מפרק הברך אך צריך לדעת שייתכן וזמן השיקום יהיה ארוך יותר אצל אנשים שמנים.
איך להתכונן לניתוח החלפת מפרק הברך:
כדאי לבקר בפיזיותרפיה גם לפני הניתוח. הסיבה היא שהפיזיותרפיסט ינחה אותך כיצד לנהוג מיד לאחר הניתוח. הפיזיותרפיסט יילמד אותך כיצד ללכת עם הליכון או קביים שישמשו אותך מייד לאחר הניתוח. ובנוסף, תוכל לחזק את הברך לפני הניתוח, דבר שיגדיל את סיכויי ההצלחה של הניתוח.
פיזיותרפיה אחרי ניתוח החלפת מפרק הברך:
כבר באותו יום של הניתוח תתחיל ללכת או לעמוד בעזרת קביים או הליכון. יש צורך בהנעה מוקדמת של הגפה וזאת על מנת למנוע קרישי דם שיכולים להיווצר עקב חוסר תנועה. כמובן שיהיו כאבים והרגל תהיה חלשה ונפוחה. לאחר השחרור מבית החולים תתחילו בתהליך שיקום הברך בפיזיותרפיה שיכלול החזרת טווחי תנועה מלאים למפרק וחיזוק המפרק ע"י פיזיותרפיה. החיזוקים ושיפור הטווחים ייעשו גם ע"י הפיזיותרפיסט וגם ע"י המטופל עצמו. ייתכן וגם יומלץ על טיפול במים (הידרותרפיה). בנוסף, בפיזיותרפיה ינחו אותך כיצד לנהוג עם הברך החדשה בנוגע לפעילויות היום יומיות. כדאי לא להעמיס על הברך עם סוגי ספורט שמערבים עומסים גבוהים על המפרק.
[lightbox full="http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dqtOQ2WnYBM" title="החלפת מפרק הברך"]לחצו כאן על מנת לראות סרטון קצר המראה החלפת ברך[/lightbox]