החלפת מפרק האגן היא פרוצדורה ניתוחית שנועדה להקל על כאב מהאגן ולהקל על הגבלה בתנועה בכדי לשפר את היכולת הפונקציונאלית של האדם. בתהליך זה מחליפים חלק או את כל המפרק שכולל את האצטבולום שהוא שקע בתחתית עצם האגן בו נוצר מפרק הירך. בשקע זה נפגשים שלושה חלקים של האזור המותני שלעצם האגן: האיליום (Illium) האישיום
(Ischium) והפוביס (Pubis) ואת ראש עצם הירך (head of femur). הסיבה הנפוצה להחלפת מפרק הירך היא שחיקה וניוון מתמשך של אזור המפרק
שנובעות ממגוון סיבות כמו:
Osteoarthritis- כאשר החלק הסינוביאלי של המפרק נשחק ובעקבות החיכוך המוגבר שנוצר ישנה דלקת אשר מתגברת עם הזמן. סוג הדלקת הזה נפוץ בעיקר אצל אנשים מעל גיל 50.
Rheumatoid arthritis- מחלה דלקתית שיכולה להתבטא בכמה מפרקים של הגוף. יכולה להופיע בכל גיל.
Posttraumatic arthritis- דלקת שנוצרת לאחר טראומה או לשרירים או לעצמות המפרק. ניתן לאבחן את הבעיה ע"י צילום רנטגן והרופא המטפל מחליט על הניתוח.כמובן שלפני החלטה על ניתוח תישקל גם אפשרות שמרנית של פיזיותרפיה לחיזוק ומתיחות שרירים והורדת כאב.
טיפול לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך:
יום לאחר הניתוח המטופל יקבל הדרכה ותרגילים ע"י פיזיותרפיה נשימתית. כמו כן, פיזיותרפיסט ידריך את המטופל כיצד לחזק את הירך ולבצע פעולות יום יומיות. יש להזהר מביצוע תנועות מסוימות בימים הראשונים מחשש לפריקה של הירך בצד המנותח. בד"כ אשפוז בבי"ח לא יארך יותר מ-10 ימים ושיקום ע"י פיזיותרפיה יארך בין 3-6 חודשים.