בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת בבעיית ההשמנה וישנם כאלו שקוראים לה אפילו מגיפה. אנו מדברים על ההשמנה. את ההשפעות של ההשמנה על מערכת הנשימה, לחץ הדם והסוכרת כולם כבר מכירים, אך מה לגבי מערכת שריר השלד? הכתבה מסתמכת על מאמרים רפואיים. היא תכלול את ההשפעה של השמנה
(BMI>40) על:
- כאבי גב.
- שינויים ניווניים במפרקי הברך והירך וכאבי ברכיים.
- בעיות שרירים.
- אוסטאופרוזיס.
- וכן מהי ההשפעה של הורדה במשקל ומדוע כדאי לעשות דיאטה.
כאבי גב:
ישנה כיום מחלוקת לגבי הקשר של כאבי גב והשמנה. נמצא שאנשים שמנים, נטו יותר להקרנה של כאב הגב לרגליים מלא שמנים . בנוסף, נמצא שאנשים שהורידו ממשקלם, סבלו לאחר ההורדה פחות מכאבי גב מלפני ההורדה ושימוש בתרופות ירד .
כאבי ברכיים ושינויים ניווניים בברך ובירך:
נמצא קשר בין משקל לבין שינויים במפרק הברך והירך ובין כאבים במפרקים האלו לבין השמנה. מספר מחקרים הראו שאנשים כבדי משקל נטו יותר לפתח שחיקה במפרקי הברך מאנשים רזים. המרווח המפרקי של הברך היה צר יותר ומנח הברך היה שונה אצל השמנים. גם במפרק הירך נמצאו יותר שינויים ניוונים ושחיקה אצל האנשים השמנים.
בעיות שרירים:
שכיחות גבוהה יותר של כאבי צוואר, כאבי כתף, כאבי מרפק, וכאבים בשורש כף היד הייתה בקרב השמנים.
השמנה נמצאה גם כגורם סיכון לתסמונת תעלה קרפלית . דלקת במשטח כף הרגל גם היא מושפעת מהשמנה .
אוסטאופרוזיס:
מספר מחקרים הראו שהשמנה קשורה בצורה חיובית לצפיפות העצם. כלומר להיות שמן זה טוב מבחינת צפיפות העצם. הסכנה היא שבעת ירידה חדה במשקל יש סיכון לירידה בצפיפות העצם משום שאצל שמנים יש יותר אפשרות לירידה חדה במשקל מאצל רזים. לכן, יש לרדת בצורה מאוזנת במשקל ותחת פיקוח.
הורדה במשקל:
נמצא במחקרים שאפילו הורדה קלה במשקל, שיפרה את התפקוד ואת רמת הכאב אצל אנשים שסבלו משחיקה במפרק הברך. במחקר נוסף של כאבי ברכיים נמצא שהורדה של 10% ממשקל הגוף גרמה לשיפור של 28% במדדים של שיקום ופונקציה בחיי היום יום.
לסיכום:
כפי שראינו, השמנה קשורה לבעיות שרירים ובעיות מפרקים שונות ומשונות. ולכן חשוב לשמור על משקל תקין גם בהקשר של בעיות אורטופדיות כאלו ואחרות. גם ירידה מעטה במשקל יכולה לעזור בכאבי ברכיים, כאבי גב, וכו'. ההמלצה שלי היא לדאוג לירידה מתונה במשקל תוך כדי פעילות גופנית נכונה ומתונה.
אז בתאבון!