Platelet-Rich Plasma
מה זה?
PRP הוא למעשה מיצוי של נוזל הפלזמה שבדם עם ריכוז מוגבר של טסיות המיוצר על ידי צנטריפוגה של דמו של המטופל.
נוזל זה מכיל פקטורי גדילה ומתווכים המשחררים כמות על פיזיולוגית של פקטורי גדילה וציטוקינים אל מקום הפגיעה ומטרתם לזרז את תהליך החלמה הטבעי של הרקמה.
למה מיועד?
רבים מהציטוקינים שבPRP מעורבים במסלולי איתות שמתרחשים בזמן שלב ההחלמה של הדלקת. שגשוג תאי ושלב הסידור מחדש של הרקמה (Boswell et al. 2012, Foster TE et al. 2009). כמו כן, PRP עשויים לעודד שגשוג של היווצרות כלי דם חדשים שישפר את אספקת הדם לרקמה ובכך ישפר את ההזנה שהתא זקוק לו כדי להתחדש ופינוי פסולת מהרקמה הפגועה.
טיפול בפציעות גידים:
טיפול בדלת באפיקונדייל לטרלית:
במחקר שערך Mishra AK et al.. 2014, נבדקו מטופלים שטיפול שמרני בפזיותרפיה לא הצליח במשך לפחות 3 חודשים. לאחר מכן טופלו עם PRP שעשיר בלויקוציטים במשך 24 שבועות לאחריהם נצפה שיפור משמעותי בכאב (P=0.009). בנוסף, שיפור משמעותי בירידה ברגישות המקומית במרפק (P=0.009) בהשוואה לקבוצת הביקורת שטופלה בזריקה מאלחשת באופן מקומי.
יתרה מכך, במחקר RCT שביצע Taco Gosens et al. ב2011 בוצעה השוואה בין זריקה קורטיקוסטרואידית לאפיקונדייל הלטרלית בהשוואה לזריקת LR-PRP שם הייתה הצלחה בעלת מובהקות סטטיסטית לטובת קבוצת הlR-PRP גם לאחר מעקב של שנתיים מהניסוי. מחקר RCT שבוצע על ידי Joost C Peerbooms et al. שבוצע ב2010 הראה תוצאות דומות במעקב של שנה לאחר הניסוי.
טנדינופתיה של גיד הפיקה:
במחקר שבוצע על ידי Dragoo et al.. נבדקו 23 מטופלים עם טנדינופטיה פטלרית שהתחלקו לקבוצת מחקר שקיבלה דיקור יבש עם LR-PRP ולקבוצה שקיבלה דיקור יבש. לטווח הקצר (12 שבועות) היה הבדל בעל מובהקות סטטיסטית לטובת הקבוצה שקיבלה PRP אך בטווח הארוך לא נמצא הבדל בין הקבוצות. לעומת זאת, מחקר של Vetrano et al. שהשוואה בין טיפול בגלי הלם לבין הזרקת PRP אצל 46 נבדקים הראה תוצאות טובות יותר בקבוצת המחקר בהשוואה לקבוצת הביקורת דווקא לאחר 6 חודשים ו12 חודשים כאשר בבדיקות שבוצעו רק חודשיים לאחר הניסוי לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות.
עם זאת לא בוצעו מספיק מחקרים בנושא כדי לומר בצורה חד משמעית שPRP יכול להיות אפשרות טיפול טובה בהשוואה לטיפול הקיים.
טנדינופתיה של גיד אכילס:
המחקרים שבוצעו לא הראו עליונות כלשהי של טיפול באמצעות PRP בטנדינופתיה של גיד אכילס. אם כי, במחקר שבוצע ב2017 ע"י Anders Ploug Boesen et al. נראה כי ההשפעה של זריקת
סטרואידים ושל PRP הראו תוצאות דומות. בהתחשב במה שידוע נכון להיום בספרות על הזרקת סטרואידים לגידים, יתכן ויש עדיפות לעשות שימוש בPRP אם התוצאה דומה.
טנדינופתיה של מייצבי הכתף:
אין הרבה מחקרים ברמה גבוהה שבדקו הזרקה של PRP כטיפול ללא התערבות ניתוחית. אלו שכן בוצעו, השוו הזרקת PRP לפלצבו או זריקת סטרואידים ישירות לגיד הרלוונטי. במחקר שבוצע על ידי Serdar Kesikburun et al. ב2013 נבדקה השפעת הזרקת PRP מול הזרקת סליין ולא נמצא הבדל משמעותי בקרב 40 נבדקים. wook Rha et. Al השוואה זריקת PRP ודיקור מערבי ומצא תוצאות טובות יותר בהקשר של כאב ושאלון תפקוד כתף (DASH) לאחר חצי שנה בהשוואה לקבוצת הדיקור היבש. Shams et al השוואה זריקת PRP וזריקות סטרואידים ומצא ששתי הקבוצות השתפרו באופן מובהק סטטיסטי אך לאחר 12 שבועות היה הבדל מובהק סטטיסטי לטובת זריקת הPRP כמעט בכל הפרמטרים.
ניתוחי מייצבי כתף:
רוב המחקרים שנעשו הראו מעט הבדל בתוצאות בין הקבוצות שקיבלו זריקת PRP בעת הניתוח עצמו לעומת טיפול בניתוח בלבד. עם זאת, ניתוח נוסף שעשו במידע על הנבדקים בחלק מהמחקרים הראה כי בקבוצת הPRP היו פחות קרעים חוזרים אך אין מספיק מחקרים עם תוצאות חד משמעיות כדי לומר בוודאות שזריקת PRP מועילה באופן מובהק בניתוחי מייצבי כתף.
פלנטר פצאיטיס:
מספר מחקרי RCT's בדקו הזרקת PRP בטיפול בפלנטר פצאיטיס כרונית. הפוטנציאל של PRP כטיפול בהזרקה מקומית מפחית את החששות הקשורות להזרקת סטרואידים, כמו אטרופיה של הfat ped או קרע של הפציה הפלנטרית. מטא-אנליזות שבוצעה ב2017 שבדקה זריקות PRP כנגד זריקות סטרואידים מצאה כי PRP היא חלופה טובה לזריקות הסטרואידים היות והיא יעילה באותה מידה ואף מדגימה עליונות על הזריקות סטרואידים במס' מחקרים. עם זאת חשוב לציין כי מדובר במדגמים קטנים ומס' מצומצם של מחקרי RCT's באיכות גבוהה.
תיקון גיד אכילס:
נראה כי הזרקת PRP לא הועילה באופן מובהק סטטיסטית לרקמה לאחר הניתוח. למרות ממצאים קליניים כמו כוח איזוקינטי של שריר הגסטרוקנמיוס בטווח הארוך (3, 6 ו12 חודשים לאחר הניתוח) אך אין מספיק עדויות לכך והמחקרים צריכים להיות איכותיים יותר כדי לומר זאת באופן גורף.
תיקון רצועה צולבת קדמית:
מחקרים על השימוש ב-PRP בניתוחי שחזור ACL התמקדו בשלושה תהליכים ביולוגיים:
- אינטגרציה בין העצם והרצועה (השתל ועצם הפמור והטיביה).
- חוזק של החלק המפרקי של השתל
- ריפוי באתר ממנו "קוצרים" את השתל והפחתת כאב.
נעשו בעבר מס' מחקרים שבדקו את השפעת הPRP על 3 התהליכים הנ"ל אך לא כולם היו חד משמעיים וב-5 שנים האחרונות נעשו מעט מחקרים טובים בתחום.
בניסוי קליני עדכני של Seijas et al… נמצא כי להזרקת PRP יש השפעה טובה על רמת הכאב במעקב לאחר חודשיים. לאור העובדה שאין בנמצא מחקרים איכותיים ועדכניים- לא ניתן לומר באופן חד משמעי כי הזרקת PRP מועילה לאחר תיכון רצועת ACL.
אוסטאוארטריטיס בברך:
. Shen et al. ביצע מטאנליזה ואסף 14 מחקרי RCT שכללו 1423 מטופלים שסובלים מOA ברמה כזו או אחרת והשוו טיפול באמצעות הזרקת PRP למפרק מול פלצבו, חומצה היאלרונית, סטרואידים, תרופות הנלקחות דרך הפה וטיפולים הומאופתיים. תוצאות המטאנליזה הראתה שיפור משמעותי באינדקס לOA (WOMAC) במעקב של 3, 6 ו12 חודשים מהניסוי. בניתוח תת הקבוצות נמצא כי היעילות של הPRP הייתה גבוהה יותר אצל מטופלים שסובלים מOA קל עד בינוני. יעילות הPRP באה לידי ביטוי גם על ידי הורדת כאב ותוצאות סובייקטיביות המדווחות על ידי המטופלים.
עם זאת, מחקר של Braun et al.. מצא כי הזרקת PRP עשירה הלויקוציטים במטרה לטפל בתאים הסינוביאלים המפרק גורם לעידוד מתווכי דלקת באופן מובהק סטטיסטי ולמוות תאי.
כך שנדרשים מחקרים ארוכי טווח כדי לומר מה השפעת הטיפול לטווח הארוך. אך המחקרים הקיימים מדגימים תוצאות טובות על התפקוד ורמת הכאב של מטופלים הסובלים מOA בברך והטיפול נחשב בטוח לשימוש.
אוסטאוארטריטיס בירך:
נמצאו רק 4 מחקרי RCT בעת הסקירה שהשוו זריקת PRP לזריקות חומצה היאלרונית כאשר מדדי התוצאה היו VAS, WOMAC וHHS. נמצאו תוצאות חיוביות בעלות משמעות סטטיסטית בVAS וב- HHS בשתי הקבוצות גם שנה לאחר הניסוי כאשר השיפור המשמעותי ביותר היה לאחר 3 חודשים. עם זאת, לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות. אף אחד מהמחקרים שנעשו לא מצא השפעה שלילית מהזרקה תוך מפרקית של PRP והגיעו למסקנה שPRP הוא טיפול בטוח לשימוש.
נקע בקרסול:
לא נעשו הרבה מחקרים איכותיים מספיק כדי להיכנס לסקירה, אך עם זאת Laver et al. ביצע מחקר RCT עם 16 ספורטאי עילית שאובחנו עם נקע גבוה בקרסול בבדיקת US. נבדקה השפעת 2 זריקות PRP עשירה בלויקוציטים בהפרש של שבוע בין זריקה לזריקה בשילוב עם תוכנית שיקום בהשוואה לטיפול באמצעות תוכנית שיקום בלבד כאשר כל המטופלים קיבלו את אותו פרוטוקול שיקום. המחקר מצב כי הספורטאים בקבוצת המחקר (PRP) חזרו לשחק בזמן קצר יותר באופן מובהק סטטיסטי בהשוואה לקבוצת הביקורת.
לכן, על אף העובדה שהעדויות מוגבלות בנוגע להזרקת PRP בנקעים בקרסול, וכי אינו יעיל במצבים אקוטים של נקעים בקרסול. הזרקת PRP בנקע גבוה בקרסול בקרב ספורטאי עילית עשוי להועיל- אם כי לא ניתן להמליץ על כך באופן גורף היות שמדובר במחקר אחד ומדגם קטן ולא מייצג.
פציעות שריר:
לא נמצאו תוצאות חד משמעיות שתומכות בטיפול PRP בפציעות שריר. שיפור במבנה השריר לא הושג כמו גם במעקב לטווח של חצי שנה לאחר הפציעה. דרוש מחקר נוסף בתחום.
שברים ללא איחוי:
חלק מהמחקרים מראים תוצאות טובות בשימוש בPRP אך הטיפול לא היה מבודד כך שלא ניתן להסיק שהתוצאות החיוביות נבעו בהכרח מהזרקת הPRP (ולא משימוש בתאי גזע, שתל עצם וכו') ולכן לא ניתן להמליץ על הזרקת PRP לטיפול בשברים.
בביבליוגרפיה של הסקירה:
- Boswell SG, Cole BJ, Sundman EA, Karas V, Fortier LA. Plateletrich plasma: a milieu of bioactive factors. Arthroscopy. 2012;28: 429–39.
- Foster TE, Puskas BL, Mandelbaum BR, Gerhardt MB, Rodeo SA. Platelet-rich plasma: from basic science to clinical applications. Am J Sports Med. 2009; 37:2259–72.
- Mishra AK, Skrepnik NV, Edwards SG, Jones GL, Sampson S, Vermillion DA, et al. Efficacy of platelet-rich plasma for chronic tennis elbow: a double-blind, prospective, multicenter, randomized controlled trial of 230 patients. Am J Sports Med. 2014;42: 463–71.
- Le A, Dragoo JL. Orthobiologics: clinical application of platelet rich plasma and stem cell therapy. DeLee Drezs Orthop Sports Med. 5th Edition. Elsevier.
- Vetrano M, Castorina A, Vulpiani MC, Baldini R, Pavan A,
- Ferretti A. Platelet-rich plasma versus focused shock waves in the treatment of Jumper’s knee in athletes. Am J Sports Med. 2013; 41:795–803.
- of autologous platelet-rich plasma versus corticosteroid for the treatment of symptomatic partial rotator cuff tears. Eur J Orthop Surg Traumatol. 2016; 26:837–42.
- Seijas R, Cuscó X, Sallent A, Serra I, Ares O, Cugat R. Pain in donor site after BTB-ACL reconstruction with PRGF: a randomized trial. Arch Orthop Trauma Surg. 2016; 136:829–35.
- Braun HJ, Kim HJ, Chu CR, Dragoo JL. The effect of platelet-rich plasma formulations and blood products on human s implications for intra-articular injury and therapy. Am J Sports Med. 2014;42: 1204–10.
- Laver L, Carmont MR, McConkey MO, Palmanovich E, Yaacobi E, Mann G, et al. Plasma rich in growth factors (PRGF) as a treatment for high ankle sprain in elite athletes: a randomized control trial. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2015;23: 3383–92