פגיעה נפוצה מאוד שמתרחשת לרוב כתוצאה מתאונת דרכים. בתאונות דרכים כאשר הפגיעה היא מאחור או מקדימה, נוצר מצב שראשו של האדם היושב בכסא נזרק בצורה חדה ומהירה קדימה ואחורה. אופי הפגיעה תלוי האם האדם נפגע מקדימה ואז הראש והצוואר נזרקים קדימה אך הגוף נשאר צמוד לכסא (כל עוד האדם חגור בחגורת בטיחות כמובן). כתוצאה מכך, הפגיעה העיקרית היא במבנים האחוריים של עמוד השדרה הצווארי. כלומר, הרצועות, גידים ושרירים אשר ממוקמים בצד האחורי הם אלו שיספגו את מרב הפגיעה. האפשרות השנייה היא פגיעה מאחור ואז הראשנזרק אחורה והמבנים העיקריים שנפגעים הם הקדמיים כלומר,שרירים שעוטפים את קידמת הצוואר,רצועות אשר נמצאות מקדימה וגידים אשר ממוקמים בצד הקדמי של עמוד השדרה ייספגו את מרב הפגיעה. בשני המקרים, במידה והכוח שהיה מעורב בתאונה היה גדול מספיק, ייתכן שהדיסק המפרקי,העצבים אשר יוצאים מאזור החוליות וגם החוליות עצמן, ייפגעו גם הם.
סימנים וסימפטומים לחבלת הצלפת שוט:
- כאב חד ומיידי בעת הפגיעה הוא סימפטום עיקרי.
- בד"כ הכאב מחמיר ומגיע לשיאו ביום לאחר הפגיעה.
- נוקשות והגבלה בתנועה של הצוואר גם הן ייתכנו.
- כאבים לאורך הצוואר והקרנה של הכאבים לאורך הכתף ולאורך הגב.
- חולשה של היד והזרוע ייתכנו והן יגרמו לקושי בהרמת הזרוע ובהחזקת חפצים בכף היד.
- סימנים נוספים שייתכנו הן בחילות,סחרחורות, פגיעה באיכות השמיעה וכאבים באזור החזה.
טיפול בחבלת הצלפת שוט:
- כמובן שמיד לאחר הפגיעה יש להיבדק ע"י רופא מטפל. בעת האירוע יש לחכות למטפלים הרפואיים על מנת לקבל את הטיפול המקצועי ביותר ולנסות להניע כמה שפחות את הראש. צווארון על מנת להגביל את תנועת הצוואר לרוב יולבש מייד במקום התאונה.
- במצב האקוטי (המיידי, בד"כ 24-48 שעות לאחר הפגיעה) הטיפול יהיה בעיקר טיפול כנגד כאבים. לאחר מכן בהתאם להחלטת הרופא יופנה המטופל לטיפול ע"י פיזיותרפיה.
- הטיפול הפיזיותרפי יכלול בעיקרו טיפול כנגד כאבים. הטיפול יכלול טיפול חשמלי להורדת הכאב, אולטראסאונד, עיסוי, חימום מקומי, מתיחות עדינות וכל אמצעי אחר שנתון בידו של הפיזיותרפיסט על מנת להקל על כאבו של המטופל. בהתאם להמלצות הרופא המטפל יורד הצווארון והמטופל יתחיל להניע את הצוואר בהשגחה ובהכוונה של הפיזיותרפיסט. קושי בהרדמות ייתכן גם הוא ולכן יש להתאים כרית שינה מתאימה.