שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק נוסף בפודקאסט. אז למי שלא מכיר אותי, שמי ליאור בן אלטא ,אני פיזיותרפיסט, ויש לי קליניקה לפיזיותרפיה ברחובות. אנחנו מטפלים במגוון פציעות: החל מפציעות ספורט, פגיעות אורתופדיות, בעיות פה ולסת, בעיות ברצפת האגן וסחרחורות. אנחנו מספר מטפלים כאן בקליניקה, אז למי שמעוניין להגיע או יש לו איזו שהיא שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר. והיום בפודקאסט אני הולך לעשות איזו שהיא סידרה חדשה שהיא מדברת על דברים שלמדתי בקליניקה השבוע. והיום אני הולך לדבר איתכם על תקשורת, על החשיבות של תקשורת, ועל איך חשיבות הזו השתנתה במהלך השנים מבחינתי. אז יאללה, בואו נתחיל! אז קודם כל, לכל מי שמצטרף אליי, בעיקר בפודקאסט, אז אני פתחתי ערוץ חדש ביוטיוב. למעשה אני מתחיל מחדש את הערוץ ביוטיוב, אז מי שרוצה גם יכול לראות אותי ביוטיוב, יכול לראות אותי בלייב מדבר על הנושא הזה. אני מאוד אשמח אם תיכנסו, תרשמו, תחוו את חוות הדעת שלכם על הערוץ, נראה לי מגניב. יש שם סרטונים בנוסף לדברים שאני מעלה בפודקאסט, אז אתם מוזמנים. פשוט תחפשו ביוטיוב "ליאור בן אלטא פיזיותרפיה", אתם תגיעו לערוץ ביוטיוב, ובגדול אני באמת באמת רוצה ליצור איזה שהוא מצב שאני אוכל להתמיד בעניין הזה של דברים שלמדתי בקליניקה.

אני חושב שכל יום אני לומד דברים חדשים בקליניקה, ובאמת מכל מטופל אני לומד דברים חדשים, ונראה לי שזה גם משהו שיכול לעזור לי, שאני לוקח מבט לאחור, וחושב על מה למדתי השבוע בקליניקה. אז זה גם עוזר לי ככה ללמוד עוד דברים ולהשתפר בתור מטפל, וגם כאן חברה שעובדים איתי גם יכולים להשתפר. אני בדרך כלל חולק איתם כל מיני דברים שאני לומד, מה שנראה לי חשוב. והיום אני רוצה לדבר איתכם על תקשורת, תקשורת עם מטופל, ואני יכול להגיד לכם באופן חד משמעי שבעבר התקשורת הייתה הצד הפחות… אני אגיד פחות חזק. אני חושב שתמיד הייתה לי איזושהי תקשורת טובה עם מטופלים, אבל אולי פחות ייחסתי לה חשיבות כמו היום. אם פעם הייתי אומר "טוב הכי חשוב זה לדעת פיזיולוגיה, הכי חשוב זה לדעת אנטומיה, הכי חשוב זה לדעת תרגילים, לדעת מה המבנה שנפגע וכולי", מיום ליום אני מבין שתקשורת עם מטופלים היא דבר הרבה יותר חשוב, ולדעת מי עומד מולך כשאתה מדבר איתו, ואיזה סוג אישיות אני מדבר איתה כשאני מטפל בה זה מאוד מאוד חשוב. אני רוצה לתת לכם דוגמה מהשטח, וזה באמת משהו שהתחלתי לחקור אותו לעומק עכשיו בגלל שאני רוצה לעשות את הפרקים האלה. אז יש שני מטופלים שונים לחלוטין, ואיך התקשורת שלי שונה לחלוטין בהתאם למי שעומד מולי. אז הגיעה לי השבוע מטופלת שהיא רצה, (עכשיו אנחנו נמצאים בתקופת הקורונה, אם אתם מסתכלים על זה לאחור אז אנחנו נמצאים בתקופת הקורונה) וסגרו את חדרי הכושר, והיא מחליטה על להתחיל לרוץ. וזאת הייתה מישהי, בחורה צעירה ,שפשוט לא הקשיבה לגוף שלה, ומאוד מאוד רוצה לדחוף את עצמה קדימה, מאוד מאוד רוצה לתת פוש, והתקשורת שלי איתה הייתה צריכה להיות שונה לחלוטין מהאישיות השניה שאני הולך לדבר עליה איתכם. כל מה שהייתי צריך לעשות פשוט לתת לה קצת, מה שנקרא, "ברקסים" בטיפול, ולומר לה "אוקיי, אז בואי תקחי צעד אחורה, בואי נוריד עומסים, בואי נקשיב לגוף קצת יותר, בואי נראה איך אנחנו ביחד פותרים את הבעיה. ולא הייתי צריך לתת לה מוטיבציה, בוא נגיד את זה ככה – מוטיבציה זה הדבר שהכי פחות חסר לה… מוטיבציה זה משהו שאנחנו צריכים בטיפול, וזה הדבר (לדעתי) הכי חשוב בטיפול, ואצלה הייתה דווקא מוטיבציית יתר. מוטיבציית יתר גם לעשות מרחקים יותר גדולים, גם לרוץ בקצב יותר גבוה, גם על משטחים שונים, היא החליפה פתאום משטחים.

פתאום היא רצה בשטח, וכנראה השינוי הזה לא עשה טוב לכל הגוף שלה, ולא עשה טוב כנראה למבנים הספציפים שכואבים לה ,ולכן התקשורת שלי איתה הייתה קודם כל לדבר בגובה העיניים. קצת לשלב הומור, קצת להגיד לה "טוב תירגעי, משוגעים כמוך…" הרבה פעמים כאילו צוחק עם המטופלים, וקצת משתף אותם גם ,ומה שאני חושב עליהם, כי אין מה לעשות… מי שעושה, מי שרץ מרתון, ומי שעושה קרוספיט תחרותי, ועל בסיס קבוע, וכל מי שהוא ספורטאי מקצועי הוא קצת משוגע בראש (שזה לדעתי שיגעון טוב דרך אגב). אני לא לוקח את זה כמשהו שלילי, אבל אז אני אומר למטופלים האלה: "חברה, אתם משוגעים, בוא נכיר בעובדה, בואו נתקדם הלאה", ואז אני יכול ככה יותר אולי לנסות לשפר את ההיענות לטיפול, ובמקרה הזה היענות לטיפול היא לאו דווקא היענות מבחינה של לעשות תרגילים, אלא דווקא להוריד עומס ולהוריד תרגילים… 

ופתאום לבחורה שבמקום חמישה אימונים בשבוע, עושה שלושה אימונים בשבוע, זה לא היה קל לה. זה לא קל לה לקבל, אבל בסופו של דבר, הצלחתי לתקשר איתה, הצלחנו להגיע מה שנקרא "לעמק השווה", והמשא ומתן לא היה פשוט, אבל הצלחנו להגיע לעמק השווה, וגם סיכמנו שאנחנו נהיה בקשר. מצד שני, והנה כאן איך אני יכול גם, ואיך אני חייב לשנות את צורת התקשורת שלי עם המטופל. אז מצד שני, הגיע אליי מטופל אחר, עם כאב גב כרוני, שפשוט מפחד לעשות כל דבר. הוא לא עשה כלום. כי הוא בהתקף חוזר. הוא כבר לדעתי חודשיים אחרי ההתקף (אם אני לא טועה) והוא לא עושה שום דבר! כל היום בבית, הוא הפסיק לעבוד, הוא מסרב לתרגל, הוא מסרב לעשות הליכה ממושכת, הוא פשוט היה בחשש מאוד גדול.

והתקשורת שלי איתו הייתה הרבה הרבה הרבה יותר סבלנית, הרבה הרבה יותר איטי,ת הרבה יותר רגועה… משום שמטופל כזה הוא נמצא גם בסטרס מאוד גבוה, וזה לא משנה אם הסטרס מבחינתי מוצדק או לא, מבחינתו הסטרס הוא לחלוטין מוצדק, והמטרה שלי הייתה בתקשורת שלי עם המטופל פשוט לקחת את המטופל, ולהעביר אותו מנקודה a לנקודה b. וזה לא אומר שהנקודה b היא רחוקה מנקודה a, אבל יכול להיות לפעמים קצת איזו מילה אחת שאני יכול לומר לו, משפט שקצת ישנה את התפיסה שלו לגבי הכאב, שישנה את התפיסה שלו לגבי חשיבות התרגול… זה מה שיכול לעשות את ההבדל, אז התקשורת מול המטופלים זה משהו שאני חושב שבעבר, כמו שאמרתי, אולי ייחסתי לזה קצת פחות חשיבות… אם בעבר 80% מהטיפול שלי היה תרגילים, מה שנקרא טיפול מנואלי, עיסויים, ומוגליזציות, ואני מדבר מבחינת החשיבות, לא מבחינת כמות. מבחינת חשיבו,ת מבחינתי זה היה יותר חשוב מלדבר עם המטופל וכולי … אם זה בתחילת הדרך שלי, לפני שלוש עשרה שנה כשסיימתי, הייתי יותר נותן חשיבות. הייתי כל היום ביוטיוב, מסתכל על תרגילים, מסתכל על טכניקות שונות… הייתי באמת מתעסק יותר, מה שנקרא, אם אנחנו ניקח את זה למחשב – הייתי מתעסק יותר בחומרה מאשר בתוכנה. ונכון להיום אני חושב שהחשיבות מבחינתי של התקשורת היא הרבה הרבה יותר חשובה מאשר איזה תרגיל לתת, אם התרגיל הזה הוא יהיה מדוייק או לא… זה לא אומר שתרגילים לא חשובים, זה לא אומר שטיפול מנואלי לא חשוב, אבל אני חושב שהיום אני משתמש בתקשורת כדי לשכנע מטופלים, או להעביר להם את החשיבות של התרגול, להביא להם את החשיבות של להיות תנועתיים וכולי… אז זה מה שלמדתי השבוע, או יותר נכון זה מה שנקרא במחשבה לאחור – מה עשיתי בצורה קצת שונה עם שני המטופלים , איך תקשרתי בצורה קצת שונה מול מטופלת שיש לה המון מוטיבציה, ומוטיבציית יתר, וזה הביא אותה לפציעה, לבין מטופל שהוא כמעט בלי מוטיבציה, ופחד מאוד גדול, וחשש מאוד גדול, ואיך התקשורת שלי מול שני האנשים האלה היא שונה לחלוטין. אז זה באמת היה לי מעניין לראות את זה. אז זהו, אז אם מישהו רוצה לראות את זה ביוטיוב, לראות אותי מדבר מול המצלמה, יכול להיות שאני גם משלב כל מיני נקודות על המסך שתראו דברים שחשובים בדיעבד, גם שאני אחשוב אחרי שאני אראה את הסרטון, אז אתם מוזמנים גם להירשם לערוץ, יש כבר כמה סרטונים נחמדים. עשיתי סרטון על מתיחות, עשיתי סרטון על עיסוי, שאני מסביר על הדברים האלה. אז תירשמו לערוץ, תעשו לייק, שתפו את החברים שלכם, וכמו שאמרתי – אם יש לכם איזושהי שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר: או דרך האתר wdanieli427.sg-host.com, או דרך הפייסבוק ,עוד דרך האינסטגרם, או עכשיו דרך היוטיוב – אתם יכולים להשאיר תגובה. או שתחפשו אותי בגוגל "ליאור בן אלטא", אתם מוזמנים בכיף לשאול אותי מה שאתם רוצים, ואני באמת אשתדל לענות לעשות את הדבר הזה באופן קבוע, ככה כל שבוע – כל מטופל מיוחד שאני שאני נפגש איתו, או דברים חדשים שאני לומד, אני אשמח לשתף אתכם בדברים האלה. אז יאללה, נתראה בפרק הבא. להתראות!

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה