סבטה מלומד – טיפולי פיזיותרפיה בתחום הסחרחורות והפרעות שיווי משקל:
תחושת סחרור מתוארת לרוב כ"תחושה איומה", תחושת "חוסר אונים" ואפילו יש המתארים הרגשה של "סוף העולם". בכל מקרה, למרות שהתחושה משתנה בעוצמתה, היא מלווה בחרדה רבה.
עם זאת, חשוב לדעת שבמקרים בהם מקור הבעיה נמצא באוזן, הטיפול האופטימלי להעלים את הסחרחורת נמצא בתחום הפיזיותרפיה וסטיבולרית. מדובר באחד הטיפולים היעילים ביותר בעולם הפיזיותרפיה.
ישנן שלוש מערכות תחושה בגופנו אשר אחראיות על שיווי משקל ותנועת הגוף במרחב. המערכות כוללות את המערכת הסומטוסנסורית, מערכת הראיה והמערכת הוסטיבולרית.
המערכת הסומטוסנסורית מאפשרת לנו לחוש היכן נמצאים אברי הגוף. גם אם לא תסתכלו כרגע, אתם יודעים בדיוק היכן נמצאת רגל ימין והאם הברך כפופה או ישרה.
תפקידה העיקרי של מערכת הראיה הוא אמנם לראות אבל בתוך כך היא גם נותנת למוח מידע לגבי היכן אנו נמצאים ביחס לחלל.
המערכת הוסטיבולית משדרת למוח מידע לגבי מנח הראש והתנועה שהוא מבצע. זו למעשה מערכת מתוחכמת הדומה קצת למספר פלסים משולבים. פלס הוא אותו כלי שעובדים אותו נגרים המראה מתי המדף ישר.
במצב תקין, המידע עובר דרך קלט משותף ממערכת הראייה, מערכת השמיעה, מערכות התחושה, תנועות הצוואר והמוח.
המוח מבצע הצלבה ומעבד את המידע התחושתי ממערכות אלו כדי להפיק בכל רגע נתון את תגובות היציבה האופטימליות. כמובן שהמידע מכל המערכת האלה משתנה מרגע לרגע ולכן אנו זקוקים לעדכן מרגע לרגע את היציבה שלנו על מנת להישאר יציבים.
המערכת הוסטיבולרית נותנת מידע אודות העמדה והתנועה של הראש ביחס לגרוויטציה.
למעשה תלונות של סחרחורות או חוסר שליטה על היציבה (התלונות הוסטיבולריות ) מופיעות כאשר ישנה הפרעה באחת המערכות והקלט שמתקבל בין המערכות אינו תקין (לעתים נקרא ורטיגו).
המערכת הוסטיבולרית שלנו (The Vestibular System) ממוקמת בתוך האוזן הפנימית ואחראית בגופנו על התמצאות במרחב, הפקת תגובות יציבות ושמירה על שיווי משקל (איזון הגוף).
מדובר במערכת מורכבת אשר פועלת בכל רגע נתון (כולל בעת שינה!!!) ובכל תנועה בחיינו ובכך מאפשרת לנו לבצע כל פעולה שנבחר באופן המדויק ביותר.
בעת פגיעה במערכת הוסטיבולרית עלולות להופיע תלונות של סחרחורות מסוגים שונים (לדוגמא תחושה שהחדר מסתובב, תחושת שיוט של האדם או תחושה כאילו מצעים סלטה), בחילות ואף הקאות, הפרעות בקוארדינציה, רעש באוזניים (טינטון), הפרעה ביכולת לייצב מבט (הפרעות שונות במערכת הראיה), הפרעות ביציבה וביציבות והפרעות תפקודיות שונות (כגון תחושת איבוד שיווי משקל בהליכה, תחושת נפילה, תחושת "שיוט"/ תחושה של "מחלת ים", תחושה של "חוסר פיקוס", הפרעות ראיה מסוגים שונים ועוד). לעתים הסחרחורת תהיה תלוית תנועה ולעתים לא.
מגוון רחב של סיבות ( כגון מחלות חום/ויראליות, טראומה, גידולים, סיבוכים מניתוחים, מומים מולדים, גיל מבוגר ומסיבות לא ברורות ) עלולות לגרום לחוסר סנכרון של שלושת המערכות העובדות ביחסי גומלין ביניהן וליצור העברת מידע "שגוי" ולפיכך ליצור הפרעות וסטיבולרית שונות. לפי מחקרים הפרעות אלו עלולות לפגוע מאוד בשגרת החיים ומונעות מאנשים רבים להפסיד ימי עבודה ואף לצאת מהבית.
BBPV- benign paroxysmal positional vertigo או כפי שהיא נקראת בעברית, סחרחורת תנוחתית לסירוגין, היא אחת הסיבות השכיחות לסחרחורת סיבובית ((תחושה שהאדם והחדר מסתובבים כשהם לא), שמקורה מהאוזן.
בסחרחורת מסוג זה, הטיפול בפיזיותרפיה וסטיבולרית נמצא כיעיל ביותר במספר גדול של מחקרים.
זהו מצב שבו משתחררים "קריסטלים" (קלציום קרבונט) ממקומם בחללי האוזן ועוברים למיקום שבו אינם אמורים להימצא וגורמים להעברת אינפורמציה שגויה למערכת. אם קודם השוונו את המערכת לפלס, דמיינו פלס שהבועה שלו אינה במקום הנכון או תקועה. ברור שפלס כזה יראה מידע שגוי. כאשר זה קורה באוזן הפנימית, מצב זה יגרום לרוב לסחרחורת סיבובית ויהיה תלוי בתנוחת הראש, בשינוי תנוחה ובמהירות תנועת הראש במרחב. לפי המחקרים, השיטה היעילה ביותר לשיקום וסטיבולרי בהפרעה זו הינה באמצעות טיפולי פיזיותרפיה וסטיבולרית. באמצעות סדרת תנועות ראש ה"קריסטלים" חוזרים למקומם האופטימלי באוזן הפנימית.
מטרת הפיזיותרפיה הוסטיבולרית היא לטפל בהפרעות של המערכת הוסטיבולרית בעזרת תרגול הכולל טכניקות ורטיגו שונות, שבבסיסן שינוי מנחי הראש ביחס לתנוחת הגוף במהירויות שונות על ידי הפיזיותרפיסט ותרגילי שיווי משקל ספציפיים לבעיה . כמו כן ישנם תרגילים וסטיבולריים שנועדו "ללמד" את המערכות לסנכרן "מחדש" את מכלול המידע ביניהן.
הטיפול מתבצע בהתאם לאבחון מדויק ע"י פיזיותרפיסט שמתמחה במערכת הוסטיבולרית, בטיפול בסחרחורות ובהפרעות שיווי משקל. זאת במטרה לסייע למטופל לחזור לשגרה ולפעילות יומיומית
רגילה.
*חשוב לציין שישנו קשר ישיר בין טיפול מוקדם (סמוך להופעת הסימפטומים) לבין תוצאות השיקום!