אחת מהבדיקות הראשונות שאני מבצע כשמגיע אלי מטופל לטיפול פיזיותרפיה עקב כאבי ברכיים בריצה היא בדיקת יציבות אגן. הסיבה לכך היא שהמון מהעומסים שמתרחשים בריצה הם עומסים שנובעים מחוסר איזון של האגן. אם אנחנו נסתכל על האגן, ישנם למעשה שלוש קבוצות שרירים עיקריות:
- שרירי מרחיקי ירך
- שרירי מסובבי ירך החוצה
- שרירי מסובבי ירך פנימה
השריר החשוב ביותר הוא שריר מרחיק הירך. בעת עמידה, השריר אינו מרחיק את הירך אלא שולט על האגן ועל היציבות שלו. משום שהגפה מיוצבת על הרצפה, האגן אינו קורס בעקבות גיוס שריר זה. ברגע שגיוס שריר זה אינו מתבצע בצורה אופטימלית, האגן קורס, העומס אינו מתחלק בצורה נכונה ושווה על גבי הגפה. במבחן של הרמת הרגל הנגדית יכולות אנו יכולים לראות שתי תגובות אפשריות של הגוף:


אפשרות אחרת של הבדיקה היא גיוס לא סימטרי ולא נכון של מייצבי הירך במישור של סיבוב פנימי וחיצוני. לרוב, הירך תכנס לסיבוב פנימי, כלומר לכיוון הרגל העומדת כתוצאה מחולשה של סובבי הירך החיצוניים ו/או נוקשות או כיווץ מוגבר של הסובבים הפנימיים.

הטיפול במקרה הזה מאוד דומה לבדיקה. אנ מבקש מהמטופל להרים את הרגל שאינה סובלת מכאבי ברכיים ונותן לו את המשוב החיצוני המתאים+ הסתכלות במראה ומבקש לייצב את האגן מקביל לתקרה/רצפה.
סרטון המראה את כל הבדיקה
מקורות לתמונות:
"Posterior Hip Muscles 3". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
"Anterior Hip Muscles 2" by Beth ohara – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anterior_Hip_Muscles_2.PNG#mediaviewer/File:Anterior_Hip_Muscles_2.PNG