[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1513427429937{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}"]

תסמונת כאב בברך בריצה היא תסמונת מאוד נפוצה. צריך להבין שכאב בברך בעת הריצה לא תמיד נעוצה בברך עצמה אלא יכולה להיות נעוצה גם במפרקים מעל ומתח ת לברך. בכתבה הבאה נסקור כיצד ניתן לאבחן תסמונת זאת וכיצד ניתן לטפל בה.

סימפוטומים:

  • מיקום הכאב- הכאב יופיע באזור הברך. לעיתים מקדימה אך לרוב בחלק החיצוני של הברך. 
  • הכאב יופיע במהלך הריצה. בהתאם למהות ולחומרת הפציעה הכאב יופיע בתחילת הריצה או בסופה. ככל הנראה במידה והכאב מופיע בסופה של הריצה הסיבה היא חוסר איזון שרירי שמגיע לידי ביטוי לאחר זמן מה.
  • הכאב לרוב יותר חמור בעת ירידה במדרגות או בריצה במורד.
  • לעיתים יש תחושה של חיכוך בצד הברך בעת הריצה.

האבחון נעשה בעיקר על ידי  תשאול ובדיקה פיזיקאלית. מבנה הירך ומנח הקרסול קשורים בצורה ישירה לכאבי ירך. במידה ואזורים אלו נמצאים במנח לא תקין, ישנו סיכון לחוש בכאבים בעת ריצה. לכן, בדיקת טווחי תנועה של מפרקים סמוכים, בדיקת כוח שריר הן חיוניות על מנת להגיע למהות הגורם לבעיה. במקרים בהם הרופא המטפל זקוק, צילומי רנטגן ו/או US ו- MRI  יהיו חלק מתהליך האבחון.

כיצד נטפל בכאבי ברכיים בריצה:

  • בשלב הראשוני, ייתכן ויהיה צורך בהפסקת הריצות וזאת על מנת למנוע את הגורם לכאבים. במידה ומדובר על דלקת חריפה ייתכן והרופא המטפל ירשום תרופות אנטידלקתיות ושימוש בקרח להורדת התהליך ישמשו גם הם.
  • בהתאם לממצאי הבדיקה, חיזוקים של שרירים חלשים והארכה של שרירים מקוצרים ונוקשים יהיו חלק מהטיפול במסגרת פיזיותרפיה. חוסר איזון שרירי יכול להשפיע בצורה משמעותית על העומסים על הברך. איש מקצוע שיודע לאבחן, יוכל למצוא את הפגמים ואת חוסר האיזון הרלוונטי ויוכל לתת פתרונות במענה על הממצאים שמצא בבדיקה.
  • מדרסים והתאמת נעליים הם גם טיפול אפשרי. כפי שצויין, מנח הקרסול וכף הרגל משפיע גם הוא על הרך ולכן תיקון על ידי מדרסים יכול להיות פתרון מתאים. למשל, רגל עם קשת כף רגל גבוהה, צריכה תמיכה מתאימה של הנעל או של המדרס וזאת על מנת למנוע קריסתה כלפי פנים. נעל בוחרים לרוב לא על פי המותג אלא על פי הנוחות. ישנם מספר רב של מותגים ורוב המותגים המובילים טובים מאוד ואיכותיים. לכל אחד מאיתנו מבנה שונה של כף רגל ולכן אדם אחד יהנה מאוד מנעל מסויימת בעוד האדם האחר יחוש בתוכה לא בנוח.
  • במקרים מסויימים, טכניקת הריצה אינה תקינה והיא זאת שגורמת לעומסים המיותרים על הברך. בנוסף, רצים רבים אינם מתכננים נכון את סרגל המאמצים שלהם ומעמיסים על הברך הרבה מדי ומהר מדי. לכן, התייעצות עם מאמן כושר המתמחה בריצות יכול לעזור בהורדת הכאבים. המאמן מתאים לכם תוכנית אימונים מסודרת וגם יוכל לבחון את טכניקת הריצה שלכם.
  • בחירת משטח ריצה ראוי ונכון. הקפידו לא לרוץ בשיפועים רבים בייחוד לא שיפוע צידי. הדבר משפיע בצורה ישירה על הביומכניקה של הגפה ובכך מעלה בצורה משמעותית את העומסים על הברך. תכננו את הריצה מראש והקפידו במידה ואתם רצים בשעות החושך על תאורה מספקת של הדרך והקפידו על מחזירי אור שיגנו עליכם מפני מכוניות.

מתי ניתן לחזור לרוץ?

  • על שאלה זאת אין לצערי תשובה חד משמעית. הדבר מאוד תלוי בחומרת הפציעה, בקושי לאבחן את הגורמים לבעיה, בגנטיקה ובמהירות ההחלמה של המתאמן. לכן, סבלנות היא מילת המפתח. חשוב לזכור שחזרה מהירה מדי לריצה יכולה בסופו של דבר לעכב את השיקום ולהחמיר את הבעיה עוד יותר.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה