כאבי ברכיים הם כאבים נפוצים. הם יכולים לנבוע מסיבות מגוונות ומרובות. הסיבות יכולות להיות החל מכאבי ברכיים מציסטה ועד לכאבי ברכיים עקב דלקת מפרקים. על מנת להבין טוב יותר את כאבי הברכיים, כדאי גם להבין את האנטומיה של הברכיים.
האנטומיה של הברכיים:
מפרק הברך הוא מפרק מורכב ביותר. למעשה הוא מורכב משני מפרקים:
האחד, המפרק בין עצם הירך (Femur) לעצם השוק (tibia) המפרק נקרא tibiafemur joint. המפרק השני הוא המפרק שנוצר בין עצם הפיקה (Patella) לבין עצם הירך (Femur) הוא נקרא pattelofemur joint.
שריר הארבע ראשי (Quadriceps) מתחבר לעצם הפיקה (Pattela) כאשר סופו הוא גיד אשר נקרא Quadriceps tendon הוא עוטף את הפיקה וממשיך ומתחבר לעצם השוק (Tibia) דרך גיד אשר נקרא Patellar tendon. קיימות גם בורסות במפרק הברך שהן מעין חומר מסכך שנועד "לשמן" ולמנוע חיכוך וכאב בין עצמות המפרק. במפרק הברך ישנם הרבה בורסות כאלו אבל ישנה בורסה (שקיק נוזלים שמטרתו למנוע את החיכוך) אחת שנפגעת יותר מאחרות והיא הבורסה שנמצאת מקדימה לעצם הפיקה נקראת prepatellar bursa ויכולה לגרום לכאבים ולנפיחות. מבנים עיקריים נוספים ששייכים למפרק הברך הם המניסקוסים (הפנימי והחיצוני) שהם למעשה משמשים גם כמייצבים למפרק הברך וגם כמעיין בולמי זעזועים למפרק ולכן גם חשופים לפציעות ופגיעות רבות. המניסקוס הפנימי מחובר בחלקו לרצועה הפנימית של הברך ולכן, במידה של נזק לאחד מהם ייתכן שהשני יפגע גם הוא. הרצועות הצולבות (קדמית ואחורית) כאשר הקדמית מונעת תנועה מוגזמת קדימה של עצם השוק (Tibia) על גבי עצם הירך (Femur) והאחורית מונעת תנועה מוגזמת אחורית של עצם השוק (Tibia) על גבי עצם הירך (Femur) . גם הרצועות הצולבות נתונות תחת מעמסה רבה ולכן גם הן פגיעות ללחצים ולעיתים נקרעות. הרצועות החיצוניות והפנימיות (Lateral Collateral lig) אשר מונעות נטייה מוגזמת החוצה ונטייה מוגזמת פנימה הרצועה הפנימית (Medial collateral). 

סוגי כאבי ברכיים:
בכאבי ברכיים נהוג לחלק לשני מצבים. האחד, כאבי ברכיים אקוטיים עקב טראומה (כמו למשל בפגיעה ברצועה הצולבת האחורית). והשני עקב שחיקה או תהליך כרוני (כמו דלקת מפרקית ניוונית). בשני המקרים ההתייחסות בפיזיותרפיה משתנה. בראשון, נתמקד בתחילה בהורדת כאב ונפיחות ולאחר מכן המטרה היא לחזק את השרירים העוטפים את המפרק משום שאלו נחלשו בשל הכאב. בשני, המטרה העיקרית היא לחזק את השרירים העוטפים את המפרק, וזאת על מנת נסות ולהוריד את העומס ע"י חיזוק השרירים.
אמצעים בפיזיותרפיה לטיפול בכאבי ברכיים:
ישנם כמה אמצעים בפיזיותרפיה על מנת לטפל בכאבי הברכיים. בתחילה, במצבים אקוטיים, על מנת להוריד כאב ונפיחות, הפיזיותרפיסט ייעזר בטיפול ע"י זרמים חשמליים, קירור המקום, עיסויים למינהם וכו'. במידה ומדובר על מצבים כרוניים ובמצב מתקדם יותר, הפיזותרפיסט יאתר את האיזור החלשים (שהם לא תמיד רק בברך אלא יכולים להיות באזור הירך ואפילו שרירי הבטן) וייחזק אותם. הפיזיותרפיסט יאתר את המקומות החזקים מדי והמקוצרים ושם ינסה להאריך אותם ולגרום לשרירים לעבוד בצורה שתוריד את העומס מהברך. מאחר והברך היא החוליה המקשרת בין הירך לכף הרגל, צריך גם לחשוב על האם יש קשר בין מנח כף הרגל לכאבי הברכיים. מדרסים הרבה פעמים יכולים להועיל בכאבי ברכיים. בנוסף, ישנו טיפול שאינו על ידי פיזיותרפיה לכאבי ברכיים כרוניים. הטיפול הוא טיפול תרופתי כמו מגה גלופלקס שנמצא יעיל בהורדת כאבי הברכיים.
לסיכום, לכאבי ברכיים יש הרבה סיבות ומאוד תלוי מהי הפגיעה, מהו משך זמן הכאב. האם מדובר בפגיעה שארעה עכשיו או בפגיעה שכבר נעשתה כרונית מבחינת הכאב ועוד הרבה גורמים שבבדיקת הפיזותרפיסט מתגלים. החשוב הוא לבצע בדיקה מקיפה ובעקבות הממצאים, לטפל בגרומים בבעיה או באלמנטים שמחמירים את הכאב.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה