כאבי גב, או בכינויים העממי "גב תפוס", מי מאתנו לא סבל מהם? כ 80% מהאוכלוסייה תחווה בחייה כאבי גב או כאב גב מסוג כלשהו. בין אם זה גב תפוס או בין אם זה כאב גב ממוקד תחתון. לעיתים כאב הגב מקרין לרגליים או למפשעות ולפעמים הוא מקרין גם לגב עליון. בכדי להבין יותר על בעיית כאבי הגב, תוכלו לקרא קצת על האנטומיה של עמוד השידרה/גב:
עמוד השדרה/גב של גוף האדם כולל 24 חוליות. הוא מורכב משלוש עקומות:
- עקומת הצוואר שנקראת לורדוזה צווארית.
- עקומת החזה שנקראת קיפוזה חזית.
- עקומת המותן שנקראת לורדוזה מותנית.
צריך לזכור שכיום הבעיה המרכזית ביותר שעומדת בפני הרפואה האורתופדית היא בעיית כאבי גב. לכן, נעשים מאמצים. רבים לחקור את הנושא לעומק על מנת להקל על המטופלים שסובלים מהם. עדיין יש לנו הרבה מה ללמוד בנושא כאבי הגב. חייבים לציין שכיום, מתפתחת בעולם גישה שונה לכאבי גב כרוניים. הגישה כלפי כאבי גב היא שיש לטפל לא רק באזור הפגוע אלא גם להתייחס למרכיב הכולל של איכות החיים שנפגעת ואולי משפיעה גם על גישתנו לכאב.
החוקרים שתומכים בתאוריה זאת, מאמינים שבכאבי גב כרוניים, תפיסת הכאב משתנה ממש ברמת המוח. הם טוענים שישנה "רגישות מרכזית" ושיש לטפל בכאבי הגב גם בהיבט הפסיכולוגי. הפיזיותרפיה מנסה להתמודד עם כאבי גב בכמה מישורים בנוסף למישור הפסיכולגי (שהוא לא פחות חשוב). מישור אחד לדוגמא הוא המישור הביומכני. הפיזיותרפיסט מנסה לאבחן מהו מקור כאב הגב וכיצד אפשר ע"י חיזוקי שרירים ו/או הארכת שרירים לתקן חוסר האיזון. בנוסף, עומדים לרשות הפיזיותרפיה עוד כמה כלים על מנת להתמודד עם כאבי גב. ניתן לנסות טיפול מנואלי, us, לייזר, טיפול חשמלי עדין להורדת כאב. האנטומיה של הגב התחתון מורכבת מהחלקים הבאים: החלק המותני מורכב מ-5 חוליות שנקראות L1-L5.
החוליה מורכבת מגוף החוליה ומעצם החוליה (spine). באזור המותני החלק הגדול, המאסיבי והחזק ביותר הוא החוליה. הסיבה לכך היא שכל מעמסת החוליות האחרות ולמעשה כל משקל גופנו נמצאת על החוליות התחתונות שלנו. במידה והעצם שהייתה התחתונה ביותר הייתה עצם שבירה לא היינו יכולים לעמוד בכאבי הגב שהיו נוצרים לנו. דוגמה אחרת היא שבאזור הגב התחתון הרצועות והשרירים חזקים מאוד ובכך מאפשרים יציבות וחוזק לעמוד בעומסים הרבים שמופעלים על אזור זה. חשוב לדעת ולזכור שבקבוצת שרירי הגב ישנם מספר שכבות וכמו כן בשכבת שרירי הבטן ישנם מספר שכבות חשיבות השכבה הפנימית היא הגדולה ביותר וזאת משום ששכבה זאת משמשת כחגורת גב טבעית שעוזרת בייצוב הגב.
ניתן לסובב את המודל סיבוב אוטומטי ע"י לחיצה על הכפתור משמאל, או לסובב סיבוב ידני ע"י הנעת
העכבר על גבי קו הניווט שלמטה
[kml_flashembed publishmethod="static" fversion="8.0.0" movie="https://fizi.co.il/spinal_column.swf" width="500" height="300" targetclass="flashmovie"]
[/kml_flashembed]
המודלים והאנימציות מתוך 'מולטיפיט'. סודות האימון לחיזוק וחיטוב גופך.
(CD לשימוש במחשב) www.multifit.net
נקח לדוגמא אדם ששוקל 77 ק"ג ומרים משקל של 91 ק"ג , הלחץ שמופעל על הדיסקים הבין חולייתיים המותניים הוא 940 ק"ג!!! עכשיו תדמיינו איזה עומס יכול לגרום לכאבי גב שאנו מרגישים גם אם "לא עשינו שום דבר מיוחד".
בין חוליה לחוליה נמצא הדיסק ותפקידו למנוע חיכוך יתר של חוליה אחת על גבי השנייה ובכך למנוע זעזוע מוגבר של עמוד השדרה. הדיסק מהגרעין (nucleus) שסופג את רוב הזעזוע והגרעין מוקף על ידי מעטפת (annulus). חלקים מאוד חשובים אשר עוטפים את חלקי החוליות הם השרירים והגידים אשר שומרים על היציבות של החוליות כל אחת בנפרד ושל כולן יחד. הרבה פעמים בגלל זעזועים או עומס יתר מתעוררים כאבי גב. אחת מדרכי הטיפול בכאבי גב עקב חוסר יציבות היא חיזוק שרירי הבטן. תוכלו לקרוא כאן על הקשר בין שרירי הבטן וכאבי גב.
החוליה האחרונה (L5) מתחברת לעצם הזנב אשר נקראת sacrum הסקרום היא עצם בצורת משולש והיא נמצאת בין שני עצמות האגן. חוט השדרה מגיעה למעשה עד לחוליה (L2) ומשם ואילך חוט השדרה יוצא בצורת מניפה אשר נקראת
ה-cauda equina (זנב סוס). מכל צד של חוליה יוצא שורש עצב שמתוכו יוצאים העצבים אשר מעצבבים את גופנו.
[kml_flashembed publishmethod="static" fversion="8.0.0" movie="https://fizi.co.il/v_ana_erector_001.swf" width="400" height="300" targetclass="flashmovie"]
[/kml_flashembed]