במאמר הבא אני רוצה קצת להבהיר ולהסביר על המונח – הקרנה מהגב התחתון. המאמר יכלול איך אנחנו יכולים לאבחן האם מדובר בהקרנה ומתי המצב חמור יותר ומתי הוא חמור פחות.
הקרנה היא מצב שבו הגורם לבעיה – בין אם מדובר על דלקת, לחץ על שורש עצב שמגיע מהגב התחתון, עומס על אזור עמוד השדרה או כל בעיה שממוקמת במקום אחד (לרוב באזור מרכזי כמו גב תחתון או עמוד שדרה צווארי), מקרינה וגורמת לכאב במקום מרוחק (לרוב לאזור הגפיים).
צריך להבין שהגוף שלנו הוא רשת חשמל גדולה אחת. כל איבר בגוף נע ומקבל תחושה על ידי עצב שמתחיל מחוט השדרה ממיקום מסוים בגב שמגיע לאזור המיועד לו. לכן, תמיד אני ממליץ לחשוב על בעיה של הקרנה כמו על בעיה ברשת החשמל בבית. נניח ונדמה את לוח החשמל שיש לנו כעמוד השדרה שממנו מתחיל העצבוב לאיבר המטרה ואת הקומקום שיש לנו בבית לאיבר המטרה – למשל אזור הברך או השוק. ברגע שיש פגיעה משמעותית בלוח החשמל, גם האזור המעוצבב שבמקרה הזה הוא הקומקום, יפגע מהמצב. חשוב לציין שלכל אזור בעמוד השדרה יש את ההקרנה השכיחה שלו. לכן, בעיה באזור הצווארי רוב הסיכויים שההקרנה תהיה לגפה העליונה ובעיה בעמוד שדרה מותני תקרין לגפיים התחתונות. יש מפות שמפרטות פיזור עצבי וכך הפיזיותרפיסט יכול לשער מהו מקור הבעיה המרכזי עד לידי מספר חוליה.
הקושי והבעיה מתחילה כשישנה הקרנה ללא כאב מרכזי. כלומר, ישנם מקרים שיש כאב באזור השוק למשל, אבל אין כאב גב תחתון. במצב הזה הפיזיותרפיסט אמור לאבחן האם מדובר על כאב מקומי, או שמדובר על כאב שמקורו מרכזי – מהגב. אחד המקרים הקלאסיים הוא מצב שבו מגיע מטופל "עקום" ללא כאב לא באזור הגב התחתון ולא באזור הגפה. כשמבקשים ממנו להתיישר הוא מתחיל להרגיש כאב משמעותי בגפה.
איך נאבחן הקרנה מגב תחתון לדוגמה?
לא אפרט כאן את מגוון הבדיקות שניתן לעשות על מנת לאבחן הקרנה. אנסה לתת קווים כלליים כדי על מנת לדעת האם הכאב שאתם מרגישים בברך למשל, הוא כאב ממקור מקומי או הקרנה מהגב התחתון.
אני אקח מצב שבו מגיע אלי מטופל ללא כאב גב ועם כאב לאורך השוק. אני מבצע 4 בדיקות עיקריות:
- תנועה אקטיבית מרכזית – המטופל מניע את הגב לכיוונים שאני מעוניין בהם. כאן אני בודק מספר דברים – טווח התנועה – כמה הוא יכול לנוע, האם יש כאב, היכן ומתי הוא מופיע (באיזה שלב של התנועה). לרוב אני אבדוק כיפוף קדימה, כיפוף צידי והשענות לאחור.
- תנועה אקטיבית מרוחקת – המטופל מניע את האיבר המרוחק, במקרה שלנו השוק. אני בוחן האם יש כאב, היכן ומתי מופיע.
- בדיקות לגירוי עצבי – בבדיקה הזאת אני מנסה לגרות את העצב על מנת לבחון האם גירוי שלו מפיק כאב באזור הרלוונטי שהמטופל סובל ממנו. הבדיקה תכלול בד"כ מתיחה של העצב במגוון מנחים.
- בדיקה נוירולגית שתכלול – כוח שריר, בדיקת תחושה ורפלקסים.
הקרנה לעולם תהיה חמורה יותר מכאב מקומי ללא הקרנה. במידה ומגיע אלי אותו מטופל, לאחר הטיפול ומדווח על החמרה בכאב הגב אך הקלה משמעותית באזור השוק – מדובר על הטבה לאחר הטיפול. ככל שההקרנה נמוכה יותר, כך המצב חמור יותר ולכן מטרת הטיפול היא "למרכז" את הכאב.
מקווה שקצת עשיתי סדר בבלגן. ליאור.