פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית מורכבת שמפריעה לתפקוד האדם הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי. לפי האגודה הארצית לפיברומיאלגיה בארצות הברית. פיברומיאלגיה היא סינדרום ולא מחלה. למחלה יש את הגורם המדויק לה ואת הסימפטומים המדויקים לה . הסינדרום, ישנם מספר מאפיינים ומספר גורמים אפשריים- כמו בפיברומיאלגיה. המחלה מאופיינת בכאבי שרירים וגידים, קושי בשינה, עייפות ולעיתים הפרעות פסיכולוגיות כאלו ואחרות.

סימפטומים של המחלה:

  • הכאב בפיברומיאלגיה הוא עמוק ומפושט, הכאב יכול להיות דוקר, שורף בשרירים או בכל מפרק אחר בגוף. גם סימנים של הירדמויות ועקצוצים בגפיים הם סימנים שייתכנו וקשורים לפיברומיאלגיה.
  • כאב ונוקשות בוקר הן סימנים לפיברומיאלגיה. כאב בפיברומיאלגיה יכול להתגבר עקב חום, קור, פעילות יתר
  • וגם חוסר פעילות יכולים לגרום לכאב.
  • עייפות. עוד אחד מסימני הסינדרום היא עייפות כרונית. כולנו עייפים… אך בפיברומיאלגיה, העייפות מפריעה לכל תפקודי היום יום. החל מהליכה לעבודה ועד לבישול ארוחה. העייפות משפיעה על החיים הסדירים של האדם.
  • סימנים נוספים יכולים להיות שלפוחית רגיזה, מיגרנות וכאבי ראש, בעיות זיכרון בעיות עור, פריחה, עיניים ופה יבש, סחרחורות, בעיות ראיה, בעיות קואורדינציה.

אבחון פיברומיאלגיה:

נכון להיום אין בדיקות מעבדה שיכולות לאבחן את הסינדרום. ולכן, על מנת לאבחן את המחלה חייבים לערוך ראיון עם המטופל שבו יתאר המטופל את הסימפטומים שממנו הוא סובל. בדיקה מקיפה ושלילה של מחלות נוספות שיכולות לתת את אותם הסימפטומים שפיברומיאלגיה יכולה להראות. בד"כ הרופא שיאבחן את הסינדרום הוא ריאומטולוג. מוערך שחולי פיברומיאלגיה מאובחנים רק אחרי חמש שנים מפרוץ הסינדרום. הסיבה לכך היא שקשה מאוד כיום למצוא סמן ייחודי למחלה והגעה לאבחון המחלה היא ע"י מכלול סימפטומים. ישנם שני כללים על מנת להיות מאובחן בפיברומיאלגיה:
כאב מפושט בכל ארבעת הגפיים יותר משלושה חודשים.
ישנן 18 נקודות על גבי הגוף (מצורף האיור) שמהן חייבים להיות 11 במטופל. הכאב יופיע בלחיצה על נקודות אלו.

פיברומיאלגיה

 

גורמים לפיברומיאלגיה:

כיום עדיין הגורמים לסינדרום הם בגדר תעלומה.רוב המחקרים מסכימים שמדובר על בעיה מרכזית שככל הנראה מעוותת ומשנה את תפיסת הכאב הן ברמת חוט השדרה והן ברמה המרכזית, כלומר המוח. ייתכן ויש גורם גנטי מעורב אך המחקרים בנושא עדיין אינם מוחלטים ובתהליכים.

טיפול בפיברומיאלגיה:

אחד הדברים החשובים הוא הכרת המטופל בבעיה ובסינדרום.כדאי ללמוד על הסינדרום ולדעת עליו כמה שיותר. עצם ההכרה בבעיה יכולה לעזור בהתמודדות עמה.
חשוב למצוא את המטפל המתאים שיקשיב וכזה שמתמצא בסינדרום פיברומיאלגיה. כיום, אין לרפואה תרופה שיכולה לפתור את הבעיה. האפשרויות לטיפול הן מגוונות וכולן מנסות ללמד ולאפשר למטופל לחיות וללמוד להתמודד עם הסינדרום בחיי היום יום ללא הפרעה לפעולות היום יומיות.
ניתן להיעזר הן ברפואה הקונבנציונאלי כמו תוכניות התעמלות ופיזיותרפיה אשר יכולים לעזור. תזונה ואורך חיים נכון גם יכולים לעזור. כמו כן, ישנם שמדווחים שגם במסגרת רפואה משלימה ניתן להתמודד עם הסינדרום. אמצעים להרפיה, עיסויים עדינים, דיקור, הידרותרפיה (טיפול במים) וכו' הם חלק מהאמצעים שנותנים כלים על מנת לחיות עם הסינדרום. חשוב לנסות מספר טיפולים ולא להתייאש מהטיפולים משום שלכל אחד ואחד טיפול אחר מתאים.
עם הכאב כדאי להתייעץ עם מומחה וכדאי גם לקרוא על התמודדות עם כאב כרוני. כיום ישנם ניסיונות להתמודד עם הכאב גם ע"י תרופות וחשוב לבקש מידע בנושא מהרופא המטפל. גם בנושא השינה כדאי לטפל במרפאה מסודרת.
תמיכה נפשית ע"י איש מקצוע היא הכרחית. משום שקשה להתמודד עם סינדרום שאין לו בוודאות תרופה ומשפיע בצורה ישירה על אורך החיים, תמיכה נפשית מקצועית היא נכס חשוב למטופל. מצאו את המטפל שמתמצא בסינדרום וקבלו כלים להתמודדות.
בשנים האחרונות חלה התקדמות גדולה במחקר על פיברומיאלגיה. הן במישור של אבחון הסינדרום והן במתן כלים להתמודדות עם פיברומיאלגיה. לכן, הסיכוי לפתרון ולמציאת כלים מתאימים, גדול מאוד בשנים הבאות.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה