פריצת או בלט דיסק, יש הבדל בינהם או שמדובר על אותו הדבר?

הדיסק הוא מבנה דמוי דיסקית אלסטית שנמצא בין חוליות עמוד השדרה. לדיסק יש שני חלקים עיקריים. חומר דמוי ג'לי שנמצא במרכזו, ומעטפת יחסית קשיחה אך אלסטית שעוטפת את הג'ל על מנת שלא יצא. תוכלו לדמיין (או לראות בסרטון) בלון מלא בג'ל גמיש ועמיד שנמצא בין שתי חוליות. מטרת הדיסק הבין חולייתי היא לספוג זעזועים ולמנוע הרס ופגיעה לחוליות עמוד השדרה בפעולות יום יומיות. עמוד השדרה חייב לעמוד בעומסים, חייב לנוע למגוון כיוונים ולכן ללא הדיסק, למעשה לא היינו יכולים לתפקד בעמידה וכשמשקל הגוף יוצר עומסים על עמוד השדרה. כל פגיעה בדיסק כמו פריצת דיסק או בלט דיסק עלולה ליצור נזק וכאב באזור שבו ישנו הנזק ואף במקומות מרוחקים יותר.

אז מהו ההבדל בין פריצת דיסק לבלט דיסק?

כפי שציינתי, ישנה מעטפת סביב הג'לי שנמצא במרכז הדיסק. לעיתים, מעומס יתר ועד לשינויים ניוניים, המעטפת נפגמת והג'ל דוחף את המעטפת (לרוב לאחור לתעלת חוט השדרה). ככל שהבליטה גדולה יותר, כך הסיכוי שהבלט יפגע בחוט השדרה וברקמות מסביב גבוה יותר. כדאי לדעת שכל הנראה, רובו של הדיסק עצמו אינו מעוצבב- כלומר הוא לא יכול לגרום לכאב אלא ברגע שהוא לוחץ על אזורים מעוצבבים, הם גורמים לכאב. חומר הבלט נעה בהתאם לנזק שנוצר למעטפת ועד לפריצת דיסק מלאה שבה החומר הג'לי ממש פורץ את המעטפת.

disברגע שהג'ל פורץ לחלוטין, הנזק יהיה ככל הנראה גדול יותר. לרוב, נזק גדול יותר משמעותו כאב מקרין לאורך הרגל עם או אפילו ללא כאב באזור הגב. חשוב לזכור שפריצת דיסק חמורה היא לא דבר שכיח. רוב הבעיות נוצרות ללא פריצה של ממש אלא יותר בלטי דיסק. נתון מעניין נוסף הוא שבהרבה מקרים, ימצאו בלטי דיסק באמצעי הדמייה כמו CT או MRI אבל לא יהיו סימפטומים או שהסימפטומים לא יהיו תואמים את מידת הבלט. ככל הראה, מאוד חשוב כמה הדיסק בולט ולהיכן הוא בולט. הדבר הזה מלמד אותנו שכשאנו מסתכים על צילום או על תוצאות צילום, אנחנו חייבים להתייחס באותה הנשימה גם לתלונות ולכאב שיש למטופל.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה