[vc_row css=".vc_custom_1513418778611{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}"][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1513418739412{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}"]
מפרק הקרסול הוא מפרק מורכב ביותר.הוא מורכב משתי עצמות הרגל: שוקה (tibia). שוקית (fibula).
עצמות אלו מתחברות לעצם הקרסול-talus. מפרק הקרסול נמצא תחת עומסים גדולים מאוד בפעולות היום יומיות שלנו ולכן פגיעות במפרק זה הן מאוד שכיחות.המפרק חייב להיות בו זמנית גמיש ותנועתי ובו זמנית יציב וחזק על מנת לעמוד בעומסים. האיזון העדין בין שני הצרכים הללו הרבה פעמים מופר ולכן נוצרות פגיעות רבות המפרק.
מפרק הקרסול יכול לנוע למספר כיוונים:
הרחקה, הקרבה, סיבוב פנימי, סיבוב חיצוני, כיפוף ויישור. הצורך בתנועות רבות כל כך נוצר בשל הצורך בהתאמת כף הרגל למשטחים השונים שאנו ניצבים עליהם.
נקע בקרסול היא אחת מהפציעות השכיחות ביותר במפרק הקרסול.עיקר הנזק במצב זה הוא לרקמה רכה,כלומר, לרצועות ולשרירים עוטפים ואמורים לייצב את המפרק. הנזק נוצר מתנועה מוגזמת של הקרסול בסיבוב פנימי או חיצוני. בד"כ בשל המבנה של עצמות הקרסול הפגיעה הנפוצה מתרחשת בסיבוב פנימי. בסיבוב פנימי של כף הרגל, הפגיעה היא ברצועות החיצוניות של כף הרגל. הרצועה שנפגעת הכי הרבה היא הרצועה שנמצאת בין השוקית(Fibula) לבין עצם הקרסול (Talus) והיא נקראת Anterior talofibular ligament
היא נפגעת כתוצאה מסיבוב פנימי מוגזם של כף הרגל. בפגיעה חמורה יותר נפגעת בנוסף גם הרצועה שנמצאת בין עצם העקב (calcaneus) לעצם השוקית (fibula) היא נקראת Calcaneo Fibular ligament, היא נמצאת בצד החיצוני של הקרסול. בפגיעה בסיבוב מוגזם חיצוני נפגעת הרצועה מהצד הפנימי של הקרסול ששמה הוא Deltoid ligament. הרצועה זו חזקה מאוד וישנם פעמים שבהם היא לא נפגעת אבל מסוגלת למשוך איתה חלק מהעצם,פגיעה זו נקראת שבר תלישה.למעשה, הרצועות הללו נמתחות בצורה מוגזמת וכתוצאה מכך, בהתאם לחומרת המצב, נוצרים קרעים מיקרוסקופיים (קטנים מאוד) עד לקריעה מוחלטת של הרצועה.
סימנים וסימפטומים נקע בקרסול:
- כאב.
- נפיחות שינוי צבע העור וחוסר תנועתיות של הקרסול.
- במידה והפגיעה חמורה מאוד, לא תהיה אפשרות ללכת ולשאת משקל על
- הרגל הפגועה.
טיפול נקע בקרסול:
בשלב האקוטי (24-48 שעות) הטיפול העיקרי יהיה הורדת כאב ונפיחות ע"י קירור המקום (לא יותר מ 20
דקות בכל פעם ), הרמה, חבישה ומנוחה. כל אמצעי אחר להורדת כאב ע"י פיזיותרפיה כמו טיפול חשמלי להורדת הכאב, אולטרא סאונד, עיסוי יהיה חלק מהטיפול.
לאחר שהשלב האקוטי מסתיים הטיפול יתמקד בשיקום הקרסול. ישנה חשיבות רבה לפיזיותרפיה לאחר נקע בקרסול. בכל אחת מהרצועות ישנם חיישנים עיצביים ששולחים למוחנו מידע לגבי המצאות האיבר (במקרה שלנו הקרסול) והמנח שלו. במקרה של פגיעה שרצועות הללו הקשר בינן לבין המוח נפגע גם הוא ולכן, הרבה אנשים סובלים מנקעים חוזרים וזאת משום שזמן התגובה של המוח בזמן הליכה למפגע בדרך (כמו אבן או בור) נפגע, ואנו לא מספיקים לכווץ את שרירינו כדי להגיב בזמן ולהגן על האיבר. בכדי להחזיר את הקשר בין הרצועות למוחנו בצורה הטובה והמהירה ביותר יש להתחיל בטיפול מיידי באמצעות פיזיותרפיה. אמצעים כמו חבישה, קיבוע ושימור על הרגל עד למצבה הקודם הם הכרחיים למניעת נקעים חוזרים. תהליך של חיזוק שרירים והחזרת הטווח התקין גם הם כמובן חלק מתהליך הטיפול. כיום, הגישה היא דריכה מוקדמת ככל האפשר על הרגל הנקועה, כמובן בהדרכה ובפיקוח של פיזיותרפיסט.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
תודה