ינזיו טייפ" – השיטה החדשנית לטיפול ולמניעת פציעות אם לא ידעתם, קינזיו טייפינג (מהמילה Kinesiology ) זה הדבר ה"חם" היום בכל הקשור לטיפול ומניעה של פציעות ספורט ובכלל.

סביר להניח שכבר ראיתם ספורטאים מענפי ספורט שונים שעולים למגרש עם "פס" צבעוני שמודבק על הכתף, הזרוע או הרגל. ובטח שאלתם את עצמיכם "מה זה הדבר הזה ומה זה אמור לעשות בדיוק"? ובכן, מדובר בסוג חדש של חבישה אלסטית-ספורטיבית שנועדה להקל על כאבים ולתמוך בשרירים ומפרקים. הטייפ הקינזיולוגי משמש למגוון מאוד רחב של יישומים – כולל הפחתת דלקות, שחרור שרירים עייפים ועוד.

את הטייפ הקינזיולוגי מניחים על גבי העור, לאורך מפרקים ועל שרירים, רצועות וגידים. תצורות הנחת הטייפ מגוונות ויש חשיבות לאופן הנחת הטייפ כמו גם לרמת המתח שמקנים לו ומאז הומצאה, לפני למעלה מ 25 שנה, הפכה שיטת טייפינג זו לשיטת חבישה טיפולית מועדפת בכל הקשור לשיקום ורפואת ספורט.

אפשר לטפל עם הטייפ בהרבה מאוד פציעות מקובלות – כגון נקע בקרסול, כאבי גב תחתון, דלקת טניס אלבואו ועוד – בצורה קלה ביותר ולאחר הסבר פשוט.
עקרונות הפעולה של שיטת הטייפינג הקינזיולוגי הן:
» הפחתת עומס על שרירים, רצועות וגידים.
» שיפור זרימת דם וניקוז לימפטי» הפחתת כאב
» ייצוב מפרקים ושיפור פרופריוצפטי (תחושת התנועה במרחב)
» שיפור תנועתיות וטווח תנועה

תוצאות החבישה הן בין היתר הפחתת כאב ונפיחות, הרגעת שרירים עמוסים לעייפה ותמיכה בשרירים בזמן מאמץ. טייפ קינזיולוגי מאפשר טווח תנועה מלא של המפרק. לעומת חבישה ספורטיבית מסורתית שבה מלפפים את הטייפ סביב המפרק כאמצעי תמיכה ולשם ייצובו, אין בשימוש בטייפ הקינזיולוגי תופעות לוואי בלתי רצויות כגון פגיעה במערכות פינוי הנוזלים בגוף. הרעיון הוא לתת למנגנונים הטבעיים של הגוף לפעול ביעילות מרבית.

אם פעם סובבתם קרסול ואמרו לכם ש"הכי טוב לשים קרח, להרים רגל ולא לזוז שבוע", הגישה היום הפוכה – מה שנקרא שיקום אקטיבי. כלומר – יש לטפל בבעיה אך מומלץ לחזור לפעילות, גם אם חלקית, במהירות האפשרית ולעזור לגוף לרפא את עצמו תוך כדי תנועה. הקינזיו טייפ עושה בדיוק את זה – כשבמקום לקבע את המפרק, הוא נותן למפרק תמיכה, מפחית את הכאב ולמעשה מגדיל את טווח התנועה בו.

הטייפ הקינזיולוגי הוא טייפ אלסטי העשוי 100% כותנה, שאשר משמש לטיפול במגוון בעיות הקשורות במערכת השרירים, הגידים והרצועות ואף מערכת העצבים. הטייפ דק ביותר ודומה, למעשה, לעור הגוף עצמו. טייפ קינזיולוגי הוא נטול לטקס וחומרים פעילים. הדבק האקרילי מוסף לטייפ במרווחים כדי לאפשר לאריג הכותנה לנשום ועל מנת לאפשר תנועת אוויר ומים מתחת לטייפ. הטייפ יכול להחזיק על הגוף עד 5 ימים ברצף, ולעיתים אף יותר.

במקרים רבים, יכול האדם הפצוע לחזור לפעילות שוטפת באופן מיידי!
בין ספורטאי העל שמשתמשים בטייפ הקינזיולוגי: לאנס ארמסטרונג, סרנה ויליאמס, דיוויד בקהם, ז`סטין הנין וקרי וולש. לאנס ארמסטרונג בספרו, Every Second Counts, אומר על השיטה:
"יותר טוב מכל לייזר, חבישה או טיפול בחשמל…הטייפ. זהו טייפ ספורטיבי מיוחד, בצבע ורוד זוהר שהגיע יפן ונראה היה שיש לו כוחות על. כל בוקר לפני קטע המרוץ, היו חובשים את כולנו, בחלקים שונים בגוף…ביום למחרת הכאב נעלם – כאילו לא היה."

אם בשלב הזה בא לכם כבר לראות את הטייפ בפעולה, אתם מוזמנים לגלוש ללינק הבא ולצפות במגוון סרטוני הדגמה בנושא קינזיו טייפ.

"אז איך זה עובד"? אתם שואלים.
ובכן, האופן שבו מדביקים את הקינזיו טייפ על העור בשילוב המאפיינים הפיזיים של הטייפ עצמו (אלסטי, דביק, וכו') יוצרים אפקט מצטבר על מערכת השרירים-שלד-עצבים באותו איזור שעוזרים לגוף להחלים בנוסף למערכת כלי הדם והלימפה באותו איזור.

כאשר שריר או גיד סובלים מנפיחות או דלקת, הרווח שבין השריר והעור מצטמצם ונהיה דחוס. מצב זה מגביל את הזרימה של נוזלי הלימפה ופינוי הרעלנים מהאזור ומצב זה, בתורו, מקרין על קולטני הכאב (העצבים) שמתחת לעור כך שהמטופל חווה כאב. הטייפ, המעוצב בצורה ייחודית, "מרים" את העור בצורה עדינה ובכך מגדיל מעט את הרווח שבין שכבת העור החיצונית לרקמות הפנימיות. רווח מוגדל זה מאפשר ומעודד זרימה של מערכת הלימפה 24 שעות ביממה ומגביר את זרימת הדם ברקמות, ובכך מזרז עד מאוד את קצב ההתאוששות. פינוי הרעלנים מהאזור הפצוע או המודלק מפחית בתורו את הלחץ על העצבים באזור, הרגישים עד מאוד לכאב, ובכך תחושת הכאב מופחתת. הטייפ גם משפיע על מערכת העצבים ומשמש להפחתת עומס יתר על שריר, רצועה או גיד. הטייפ יכול לעורר שריר לפעולה או אף לסייע בהרפייתו על ידי יצירת גירוי שרירי-עצבי באזור המודבק.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה