הרצועה הצולבת האחורית חזקה יותר וגדולה יותר מהרצועה הצולבת הקדמית.היא מתחילה בצד האחורי של עצם הירך (femur) ומתחברת מקדימה לעצם השוק (tibia).תפקידה העיקרי של הרצועה הוא למנוע החלקה גדולה מדי אחורה של עצם השוק (tibia) על עצם הירך (femur). כמו כן היא אחראית לייצוב הברך ולהעברת מידע למח בנוגע למנח הברך (מונח שנקרא –פרופיורצפיה). בד"כ הרצועה נקרעת כתוצאה מכוח גדול שמופעל על עצם השוק מהצד הקדמי שלה (למשל,בתאונת דרכים כשהרגל נחבטת מלוח המחוונים/פגיעה במקצועות ספורט). במצב זה נוצר מתח רב על הרצועה וכאשר הוא גדול מספיק היא נקרעת.
סימנים וסימפטומים לקרע ברצועה הצולבת:

  • בניגוד לפגיעה ברצועה הצולבת הקדמית (anterior cruciate ligament), פגיעה ברצועה הצולבת האחורית תכאב הרבה פחות והנפיחות תהיה מועטה. ייתכן שתהיה תחושה של חוסר יציבות בברך. יש לציין שפגיעה ברצועה הצולבת יכולה להתאפיין בחוסר יציבות יותר מאשר כאבי ברכיים.
  • רעשים של קנאקים וקליקים גם הם אפשריים למעשה, ניתן לתפקד פונקציונאלית ללא הרצועה האחורית ,בתנאי שהשרירים אשר עוטפים את המפרק חזקים דיים.

אבחון של קרע ברצועה הצולבת האחורית:
במידה והשרירים לא יחוזקו כראוי, בעיות כמו מנח לא נכון של הברך ו/או כאבים בהמשך יכולים להיווצר.עקב המנח הלא נכון של הברך שינויים ניווניים בהמשך גם יווצרו.
ניתן לאבחן ע"י צילום MRI, ע"י מבחנים פיזיקאליים שנעשים ע"י הרופא או הפיזיותרפיסט וע"י האבחנה המדויקת ביותר שהיא ע"י אורטוסקופיה- החדרת מצלמה למפרק דרך חתך ניתוחי קטן.( באמצעות אורטוסקופיה אפשר גם לתקן את הקרע).
טיפול בקרע ברצועה האחורית:
במידה והקרע אינו בדרגה גבוהה, כלומרהקרע הוא חלקי והיציבות המפרקית של הברך יחסית שמורה,טיפול ע"י פיזיותרפיה לחיזוק האזור ושמירה על הטווחים הוא הטיפול המומלץ. יש להישאר במעקב על מנת לוודא שאין שינויים ניווניים במפרק כתוצאה מהפגיעה. במידה ויש שינויים ניווניים ו/או הקרע הוא גדול וחוסר יציבות משמעותית נמצא, יש לשקול טיפול ניתוחי ע"י אורטוסקופיה.כמובן שגם לאחר הטיפול הניתוחי יש להיעזר בפיזיותרפיה בכדי לשקם את הברך ולהחזירה למצב הקודם לפני הפגיעה.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה