גופנו מורכב מרקמות שונות. אחת מרקמות הגוף היא רקמת העצם. ישנם מספר תפקידים עיקריים לעצמות:

  • תמיכה ונשיאת הגוף.
  • הגנה על אברים פנימיים.
  • יצירת תאי דם אדומים (במח העצם).
  • אגירת מינרלים כמו קלציום.

אז מה קורה בשבר?
כאשר מופעל כוח גדול על העצם, היא מגיעה לנקודת שבירה או לנקודת סדיקה (ממש כמו לוח עץ שמופעל עליו
כוח גדול מדי). הכוח שמופעל על העצם לא חייב לא ישיר אלא יכול להיות, פיתול, משיכה וכו'. לעיתים, שברים מתרחשים בנוסף לפגיעה נוספת ברקמות אחרות.ברגע שמתרחש השבר, מספר תהליכים מתרחשים:

  • כאב עז שמגיע מקצות העצבים שעוטפים את העצם ונחשפים בעת השבר.
  • העצם מדממת ויוצרת נפיחות באזור.
  • רקמות מסביב לשבר נפגעות גם הן.

סיווג השבר:
בתחילה צריך לקבוע האם זהו שבר פתוח או שזהו שבר סגור. שבר פתוח הוא שבר שפוצע את העור ויוצא אל האוויר הפתוח. שבר סגור הוא שבר שמתרחש ללא חדירה דרך העור.
בצורת קו השבר. השבר יכול להיות רוחבי- לרוחב העצם, אורכי- לאורך העצם, מפותל- באופן מפותל לאורך הרגל, מרוסק- יותר משני שברים לאורך העצם.
מנח העצם לאחר השבר. האם העצם נשברה ושינתה את המנח אנטומי שלה? סיווג זה חשוב בהחלטת הרופא בנוגע לטיפול בשבר.
האם מדובר בשבר דחיסה, מאמץ, טראומתי וכו'.
אבחון שבר:
כמו בכל פציעה אורטופדית, תילקח ההיסטוריה הרפואית הקרובה של הטראומה, איך היא קרתה והאם בעבר סבלת משברים. במידה והייתהנפילה, ייבדק כל הגוף בכדי לוודא שאין נזק למבנים אחרים.
צילום רנטגן יילקח בהתאם להחלטת הרופא המטפל. צריך לדעת שלא תמיד מצליחים לאבחן את השבר גם תחת צילום רנטגן.
ישנם מקרים שישנם שברים באזורים רחוקים מהשבר המקורי. למשל, בנפילה על שורש כף היד, לעיתים יש שבר גם באזור המרפק וזאת משום שהאנרגיה יכולה לנדוד מעלה למרפק.
טיפול בשבר:
כשהשבר מתרחש, מומלץ לקבע אותו באותו המנח ולא לנסות לגעת בו. הרמת הגפה וקירור יכולים לעזור בהורדת הכאב. מהרגע שאובחן השבר יש כמה אפשרות טיפול עיקריות וזאת על פי הרופא האורטופד המנתח:
גיבוס או קיבוע חיצוני.
גיבוס חיצוני וקיבוע פנימי (ניתוח לקיבוע).
הרופא צריך להחליט על מידת סיכויי ההחלמה של השבר עם ובלי ניתוח ועל מידת החיבור.
פיזיותרפיה לאחר שברים:
בד"כ זמן הריפוי הראשוני של שברים הוא שישה שבועות. במידה ויש אחוי לא תקין או איחוי מאוחר, ייתכן וזמן הריפוי יתאחר. מספר גורמים תלויים בזמן האיחוי. גורמים כמו גיל, מין, מיקום השבר, סוג השבר, גורמים גנטיים, האם מדובר בגפה עליונה או תחתונה וכו'.
לאחר הריפוי, תתחילו בפיזיותרפיה. הפיזיותרפיסט ידריך אתכם כיצד להתנהג במהלך השיקום מהשבר. דוגמה קלאסית היא שברים בירך. בשברים בירך יש חשיבות רבה לנשיאת המשקל על הגפה ותזמון נשיאת המשקל. הורדת נפיחות, הורדת כאב, שיפור טווחי תנועה והחזרת המטופל לתפקוד מלא.

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה