[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1513419949077{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}"]
שבר בירך הוא שבר נפוץ ביותר בעיקר בקרב אנשים מעל גיל 65. הסיבה העקרית לשבר מסוג זה היא נפילה. לכן, מניעת נפילות בקרב מבוגרים חשובה מאוד בהקטנת הסיכון לשבר בירך. לצערנו, לא משנה כמה ננסה למנוע נפילות, אין באפשרותנו למנוע לחלוטין ושברים מסוג זה קורים. פיזיותרפיה היא חלק חשוב בהחלמה משברים אלו ובמאמר הבא אתאר את שלבי השיקום וההחלמה משברים אלו.
לרוב, בעקבות שבר בירך, יתבצע ניתוח לשחזור העצם וקיבועים פנימיים. סוג הקיבוע ייקבע לרוב על פי גיל המטופל, העדפות המנתח ומיקום השבר. בסרטון הבא תוכלו לראות ניתוחים וקיבועים שונים בעקבות שבר בירך:
לאחר הניתוח, יתחיל תהליך השיקום שיכלול פיזיותרפיה אינטנסיבית על מנת להחזיר את המטופל למהלך חייו לפני השבר.
אני אחלק כאן את השיקום לשלושה חלקים עיקריים:
- מייד לאחר הניתוח.
- תקופת הביניים לאחר הניתוח.
- תקופת השיקום המלאה והאחרונה לאחר ניתוח לתיקון שבר בירך.
מיד לאחר הניתוח:
בשלב זה, מטרתנו העיקרית היא להגן על האזור המנותח. צריך לדאוג לשמור על רמת כאב סבילה. לרוב, תרופות לשליטה בכאב יהיו חלק משלב זה. בנוסף, בהתאם לניתוח, ייתכן שבשלב זה תתאפר דריכה חלקית בלבד על הרגל או אף ללא נשיאת משקל. תוכלו ללמוד כאן על איך להשתמש בקביים. חשוב מאוד בשלב החלמה זה של הניתוח לעקוב באופן מלא ועקבי אחר הוראות המנתח וזאת משום ששלב זה הוא קריטי בתהליך ההחלמה. בשלב זה פיזיותרפיה תתמקד בעיקר על מעברים מישיבה ומשכיבה לעמידה ובניידות שתכלול הליכה ועלייה וירידה ממדרגה- כלומר כיצד ללכת עם הקביים.
תקופת הביניים לאחר הניתוח:
שלב זה הוא השלב שבו תשוחררו מבית החולים ותמשיכו את השיקום בפיזיותרפיה בביתכם או במכון הפיזיותרפיה הקרוב. ההחלטה האם הטיפול יהיה בבית או במכון תהיה בין השאר תלויה ביכולת שלכם לנוע עם הדריכה שאישר לכם הרופא מחוץ לבית. בשלב זה, שוב בהתאם להוראות הדריכה שהרופא נתן, תקבלו תרגילים וטיפול שיכלול בעיקר חיזוקים ושיפור טווח תנועה. המטרה היא להחזיר את הכוח לגפה ולשפר את טווח התנועה לטווח מקסימאלי להליכה ולתפקוד תקין. לרוב, שלב זה יהיה בין שישה שבועות לשמונה שבועות מיום הניתוח. יש לציין שבמרבית מקרים, אין גיבוס לשברים בירך. האמצעים שיעמדו לזכות הפיזיותרפיסט הם גומיות וציוד להורדת כאב. ברוב המקרים בשלב זה הוראות הדיכרה ישתנו בהדרגה. למשל, ממצב של איסור דריכה, הרופא יאשר דריכה חלקית וכן הלאה.
תקופת השיקום המלאה:
בתקופה זאת, במרבית המקרים (למעט מקרים חרגיגים כמו תזוזת השבר או זיהום לדוגמא) תתאפשר דריכה מלאה על הרגל המנותחת וטיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים יותר יתחילו להיות חלק משמעותי בשיקום. נתחיל לחזק את הגפה בנשיאת משקל, נתרגל תרגול לשיווי משקל ונחזק גם מפרקים אחרים שאינם קשורים באופן ישיר לשבר. חשוב לזכור שהמטרות של השיקום משתנות מאוד מאדם לאדם. יש הבדל עצום בין מטרה של אדם שהיה פעיל מאוד, רץ וביצע פעילות גופנית לפני הניתוח לבין אדם שלא. לכן, בתחילת השיקום, תיאום ציפיות לגבי תוצאות השיקום ומטרות הפיזיותרפיה הן חשובות מאוד.
לסיכום,
שיקום לאחר שבר של הירך משתנה מאוד בהתאם להמון משתנים. לכן, הבנת התהליך, תאום ציפיות וסבלנות במהלך הפיזיותרפיה יכולים להוות את ההבדל בין שביעות רצון וחזרה מלאה לפעילות לבין תסכול וקושי.
מעוניינים בפרטי השיקום שלנו?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]