[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1513421323730{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}"]

לפני הכל חשוב מאוד לזכור ששיקום לאחר רצועה צולבת שונה מאדם לאדם. השיקום תלוי במצב הברך ולאחר הפציעה, מידת הנזק, רגל דומיננטית או לא, היכן עשו את הניתוח, האם מדובר על שתל חיצוני מרקמה של תורם או שמדובר על שתל סינטטי או לקיחה של גיד מאזור אחר בגוף. ההקדמה הזאת נועדה על מנת שחייבים להבין שפרוטוקול שיקומי מדוייק יכול להינתן אך ורק על ידי הרופא המנתח ובשיתוף פעולה מלא עם הפיזיותרפיסט המטפל. בכתבה הבאה נביא אבני דרך בשלבי השיקום. יש לזכור שהזמנים שמובאים כאן יכולים להיות ארוכים או קצרים יותר בהתאם למצב הברך.
תפקיד הרצועה הצולבת הוא ליצור יציבות לברך במישור הקדמי אחורי. בפגיעה ובניתוח לאחר הפגיעה, נפגעת יציבות זאת וזאת משתי סיבות עיקריות. האחת, חוסר יציבות על בסיס מכניץ כלומר, הרצועה פיזית מגבילה את טווח התנועה של הברך על מנת למנוע פגיעה. התפקיד השני של הרצועה הוא ייצוב על ידי שליטה שרירית. על גבי הרצועה ישנם חיישנים אשר מאותתים למוח על מצב הברך במרחב ובעקבות כך המוח יודע למנוע תנועה מוגזמת של הברך.

לפני הניתוח:

חיזוק הברך לפני הניתוח הוא דבר חשוב וחיוני. בנוסף, חשוב ללמוד ללכת עם קביים משום שבדרך כלל בימים הראשונים לאחר הניתוח יש צורך בשימוש בהם. חשוב מאוד לתאם ציפיות לגבי מהות השיקום, זמן השיקום, הכנה לגבי כאבים לאחר הניתוח וכו'. כדאי לתאם פיזיותרפיה לפני הניתוח ובכך למנוע מצב של קושי בתורים לאחר הניתוח. הכנת הבית והבנה שייתכן ותעדרו מהעבודה או מהלימודים לתקופה מסויימת.

שבוע לאחר הניתוח:

המטרה בשבוע הראשון לאחר הניתוח היא הורדת כאב והורדה של נפיחות. בנוסף, תרגול הליכה עם קביים ושימור ותרגול טווחי תנועה בברך. חשוב לשמור עד כמה שאפשר על כוח שרירי ירך ובנוסף, שימור והגעה לטווח יישור  מלא של הברך. טווח יישור מלא הוא הטווח השווה לטווח ברגל הבריאה. שימור תנועתיות פיקה חיוני גם הוא לשיקום הברך. שמירה על הברך ועל הצלקות הניתוחיות גם היא הכרחית. יש לזכור שבשלב זה יהיו תפרים על גבי הצלקות הניתוחיות ולכן כדאי לדאוג ולמנוע זיהום. הנחיות מדוייקות צריכות להינתן הן על ידי הרופא המנתח והן על ידי הפיזיותרפיסט המטפל. ישנם מנתחים אשר ממליצים להשתמש בשלבים הראשונים לאחר הניתוח במגן ברך אך יש לציין שיעילות מגני הברך עדיין תלויה במחלוקת.

שבוע שני לאחר הניתוח:

שמירה על טווחי תנועה והמשך חיזוקי ברך. התחלה של חזרה להליכה ללא קביים ובתבנית הליכה תקינה. תבנית הליכה תקינה היא תבנית בה ההליכה סימטרית ואין צליעה או מיעוט נשיאת משקל על הרגל המנותחת.

שבוע שלישי לאחר הניתוח:

המשך עבודה על טווחי תנועה של הברך עם דגש על יישור מלא ובנוסף כיפוף של 100 עד 120 מעלות. שמירה על ברך תקינה מבחינת נפיחות וכאב. חיזוקי גפה תחתונה כולל שרירי ירך ברך ושוק. חשוב לציין שמנתחים רבים אוסרים על חיזוק בשרשרת פתוחה (כנגד משקל חופשי) כשלושה חודשים לאחר הניתוח ולכן כדאי לקבל פרוטוקול שיקומי מסודר מהמנתח.

שבוע שלישי עד שבוע 12:

המשך חיזוקי גפה עם מתן דגש על שימור טווחי תנועה. אפשר להתחיל בשלב זה חיזוקים כמו סקוואטים, לאנג'ים, עבודה על משטחים לא יציבים עם שתי הרגליים. בסוף התקופה ניתן גם ללכת על הליכון. העבודה על המשטחים הלא יציבים משפרת את יציבות הברך ומאתגרת אותה.

שבוע 12 עד שבוע 20:

ניתן להתחיל לרוץ ובשלב זה יש צורך בהתחלה של תרגול פונקציונאלי בהתאם לדרישות. הכוונה היא שבמידה והמטופל הוא ספורטאי, השיקום שלו יהיה שונה לגמרי מאשר אדם שסיבב את הברך במהלך חופשת סקי. כאן נכנס לשיקול הפיזיותרפיסט על מנת לתת את הדעת לתרגול המתאים למטופל.

המטרה הסופית היא חזרה לתפקוד מלא לאחר כחצי שנה.

לסיכום, שיקום לאחר ניתוח רצועה צולבת הוא שיקום ארוך ומורכב שיש להתכונן אליו מראש. חשוב מאוד להשגיח שהטיפול מתבצע בתיאום מלא עם הרופא המטפל משום שלכל מנתח יש את הדגשים שלו למהלך הניתוח. חזרה לתפקוד מלא וחזרה לספורט נכון להיום עדיין בגדר תעלומה לתזמון החזרה. במחקר שסקר 264 מחקרים שונים החוקרים הגיעו למסקנה שלא ניתן לדעת על פי מדדים אובייקטיבים (כוח שריר, טווח תנועה וכו') מהו הזמן המדוייק לחזרה לפעילות. לכן, כדאי לשקול יחד עם הרופא המנתח והפיזיותרפיסט את החזרה המלאה לספורט.

מקורות:

http://www.sportsmednorth.com/sites/default/files/ACL-Reconstruction-Protocol.pdf

A systematic review of anterior cruciate ligament reconstruction rehabilitation: part I: continuous passive motion, early weight bearing, postoperative bracing, and home-based rehabilitation. J Knee Surg. 2008 Jul;21(3):217-24. J Knee Surg. 2008 Jul;21(3):217-24.

Factors used to determine return to unrestricted sports activities after anterior cruciate ligament reconstruction.
Arthroscopy. 2011 Dec;27(12):1697-705. doi: 10.1016/j.arthro.2011.09.009

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

האתר "פיזי" הוקם על ידי ליאור בן אלטא- פיזיותרפיסט בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. האתר הוקם למטרה אחת ואחת בלבד והיא לספק מידע פשוט וישיר למטופלים ולאנשים המתעניינים בפיזיותרפיה בפרט ובבריאות הגוף בכלל. ליאור הוא מדריך חדר כושר ומדריך פילאטיס בנוסף להכשרתו כפיזיותרפיסט.

השארת תגובה